Serniczki na zimno z truskawkami, DS XVII odc. 12

odc. 12 Doradca Smaku

Serniczki na zimno z truskawkami, DS XVII odc. 12

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Truskawkowe serniczki na zimno to prawdziwy rarytas! Deser składa się z 3 warstw: migdałowo-ciasteczkowego spodu, masy serowej z truskawkową galaretką oraz owoców: malin, truskawek i borówek. Pyszności! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • galaretka truskawkowa bez cukru

    1 opakowanie
  • woda

    100 mililitrów
  • ciastka owsiane

    100 gramów
  • migdały

    100 gramów
  • Wanilia laska

    1 sztuka
  • serek homogenizowany waniliowy

    400 gramów
  • Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat

    15 gramów
  • Żurawina klasyczna Smak

    1 słoik
  • truskawki

    4 sztuki
  • maliny

    12 sztuk
  • borówki

    1 garść

Do podania

  • orzechy laskowe

    1 garść
  • porzeczki czerwone

    1 garść
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Serniczki na zimno z truskawkami, DS XVII odc. 12

Serniczki na zimno z truskawkami są niewielkich rozmiarów, ale oczarują każdego magią owocowych smaków.

Każdy z nich podzielony jest na 3 przepyszne warstwy:

  1. Kruchy, maślany spód z ciasteczkami, migdałami i wanilią
  2. Żurawinę i masę serowo-truskawkową
  3. Truskawki, maliny, borówki lub inne owoce, którym nadziejemy serową masę. 

To nie koniec! Na gotowe serniczki warto dołożyć jeszcze porzeczki i pokruszone orzechy laskowe. 

Zobacz przepis, jak krok po kroku przygotować ten pyszny deser

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od galaretki. W rondelku zagotowujemy wodę. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej, ale nie wrzącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia. 

2. Gdy galaretka stygnie, przygotowujemy spód do serniczków.

Ciastka owsiane i migdały rozdrabniamy za pomocą blendera lub tłuczkiem do mięsa. Masło roztapiamy w rondelku. Do miski wsypujemy rozdrobnione ciastka i migdały. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i końcówką noża delikatnie wykrawamy ziarna. Dodajemy je do miski i mieszamy z suchymi składnikami. Na koniec wlewamy roztopione masło i dokładnie mieszamy całość.

Przygotowany w ten sposób spód przekładamy do naczyń, w których będziemy serwować serniczki i dobrze ugniatamy. Spody chowamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

3. Do miski wlewamy serek homogenizowany. Wsypujemy cukier ze skórką cytryny, wlewamy ostudzoną galaretkę i mieszamy całość.

4. Na spody do serniczków wykładamy warstwę żurawiny, wylewamy masę serową i układamy na niej owoce wg uznania. Tak przygotowane serniczki chowamy do lodówki, aż masa stężeje (do 4 godzin). 

5. Rozdrabniamy orzechy laskowe.

Sposób podania:

Serniczki na zimno z truskawkami dekorujemy porzeczkami i orzechami laskowymi.

Doradca Smaku
Deser warto przygotowywać w szklanych naczyniach. Jest nie tylko smaczny, ale też bardzo atrakcyjny wizualnie – ma kolorowe warstwy. Poza sezonem na maliny, truskawki i porzeczki możemy użyć owoców mrożonych, albo egzotycznych, np. marakui.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat