Przepis i sposób przygotowania na: Serniczki na zimno z truskawkami, DS XVII odc. 12
Serniczki na zimno z truskawkami są niewielkich rozmiarów, ale oczarują każdego magią owocowych smaków.
Każdy z nich podzielony jest na 3 przepyszne warstwy:
- Kruchy, maślany spód z ciasteczkami, migdałami i wanilią
- Żurawinę i masę serowo-truskawkową
- Truskawki, maliny, borówki lub inne owoce, którym nadziejemy serową masę.
To nie koniec! Na gotowe serniczki warto dołożyć jeszcze porzeczki i pokruszone orzechy laskowe.
Zobacz przepis, jak krok po kroku przygotować ten pyszny deser
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od galaretki. W rondelku zagotowujemy wodę. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej, ale nie wrzącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Gdy galaretka stygnie, przygotowujemy spód do serniczków.
Ciastka owsiane i migdały rozdrabniamy za pomocą blendera lub tłuczkiem do mięsa. Masło roztapiamy w rondelku. Do miski wsypujemy rozdrobnione ciastka i migdały. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i końcówką noża delikatnie wykrawamy ziarna. Dodajemy je do miski i mieszamy z suchymi składnikami. Na koniec wlewamy roztopione masło i dokładnie mieszamy całość.
Przygotowany w ten sposób spód przekładamy do naczyń, w których będziemy serwować serniczki i dobrze ugniatamy. Spody chowamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
3. Do miski wlewamy serek homogenizowany. Wsypujemy cukier ze skórką cytryny, wlewamy ostudzoną galaretkę i mieszamy całość.
4. Na spody do serniczków wykładamy warstwę żurawiny, wylewamy masę serową i układamy na niej owoce wg uznania. Tak przygotowane serniczki chowamy do lodówki, aż masa stężeje (do 4 godzin).
5. Rozdrabniamy orzechy laskowe.