Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
1 szklanka -
cukier
3/4 szklanki -
jajko
4 sztuki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie -
truskawki świeże
-
kasza manna
2-3 łyżki -
cukier puder
do posypania
Przepis i sposób przygotowania Szybki biszkopt z truskawkami
Kroki postępowania


Do ubitej piany dodaję po żółtku i krótko mieszam.

Dosypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier z prawdziwą wanilią - miksuję jak najkrócej, tylko do połączenia składników.

Przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm) i posypuję wierzch 2 łyżkami kaszy manny, która wchłonie sok z truskawek.

Opłukane i odsączone truskawki kroję na mniejsze części i dosypuję do nich 1 łyżkę kaszy manny - wszystko mieszam. Rozsypuję truskawki na ciasto, wstawiam do piekarnika na około 50 minut, temperatura 170 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Komentarze (13)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (3)