Przepis i sposób przygotowania na: Szybki biszkopt z truskawkami
Dlaczego warto zrobić ten przepis?
- bo to sprawdzony sposób na puszysty biszkopt z truskawkami;
- wychodzi nawet początkującym w pieczeniu, osobom;
- to świetny deser na spotkanie rodzinne - lubią go dzieci i dorośli;
- nie wymaga dużo pracy:)
Szybki biszkopt z truskawkami to ciasto, które przygotujecie raz, dwa. Warto sięgnąć po ten przepis, kiedy w drzwiach pojawią się niezapowiedziani goście. Szybki biszkopt z truskawkami, jak sama nazwa wskazuje robi się szybko, ale niepokojące jest również to, że szybko znika!
Kroki postępowania
Do ubitej piany dodaję po żółtku i krótko mieszam.
Dosypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier z wanilią - miksuję jak najkrócej, tylko do połączenia składników.
Przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm) i posypuję wierzch 2 łyżkami kaszy manny, która wchłonie sok z truskawek.
Opłukane i odsączone truskawki kroję na mniejsze części i dosypuję do nich 1 łyżkę kaszy manny - wszystko mieszam. Rozsypuję truskawki na ciasto, wstawiam do piekarnika na około 50 minut, temperatura 170 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.