Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szpinak baby
100 g -
rukola
50 g -
pomarańcza
1/2 sztuki -
borówka amerykańska
100 g -
ser feta
150 g -
truskawki
4 sztuki -
oliwa
-
Sos sałatkowy vinaigrette z błonnikiem i czarnuszką
Przepis i sposób przygotowania Wytrawna sałatka z owocami i truskawkowym vinaigrette
Prawdziwa eksplozja smaków! Wytrawna sałatka ze szpinakiem, rukolą, borówkami, pomarańczą, serem feta i truskawkowym sosem vinaigrette to propozycja na niezapomniany lunch lub kolację.
Opis przygotowania
Zaczynamy od przygotowania sosu sałatkowego vinaigrette z błonnikiem i czarnuszką mieszając zawartość opakowania z 3 łyżkami oliwy z oliwek oraz 3 łyżkami wody. Do gotowego sosu dodajemy pokrojone truskawki i ugniatamy dokładnie widelcem. Możemy też wrzucić całość do blendera lub moździerza.
Szpinak oraz rukolę myjemy i osuszamy. Jeśli chcemy mieć nieco bardziej wytrwaną sałatkę możemy dodać więcej rukoli, która ma lekko ostry posmak.
Obieramy pomarańczę i filetujemy, czyli pozbawiamy cząstki pomarańczy skórki i kroimy na duże kawałki. Tak przygotowaną pomarańczę odstawiamy na chwilę, żeby odciekł nadmiar soku.
Na dużym talerzu kładziemy szpinak i rukolę na których umieszczamy kolejne składniki: borówki, pomarańczę oraz rozdrobiony w rękach ser. Na koniec polewamy truskawkowym vinaigrette.
Jeśli mamy więcej truskawek możemy je dodać w plastrach do wytrawnej sałatki owocowej lub aby danie było bardziej sycące dodać grillowaną pierś z kurczaka w ziołach.
Komentarze (0)