Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
truskawki
300 gramów -
orzechy brazylijskie
40 gramów -
miód lipowy
50 mililitrów -
rodzynki
20 gramów -
wino białe
300 mililitrów -
mąka migdałowa
200 gramów -
cukier trzcinowy
100 gramów -
orzechy włoskie
20 gramów -
orzeszki pistacjowe
40 gramów -
masło
200 gramów -
cukier puder
20 gramów
Do dekoracji:
-
mięta liście
Do smaku:
-
Tymianek suszony Prymat
-
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
-
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku IX: Orzechowe crumble z truskawkami, odc. 8
Usuwamy szypułki truskawek, owoce kroimy w kawałki. 20 g orzechów brazylijskich siekamy.
Rozgrzewamy patelnię i prażymy orzechy, dodajemy miód, doprawiamy chili pieprzem cayenne, solą morską, dodajemy truskawki, rodzynki, mieszamy. Wlewamy białe wytrawne wino, doprawiamy tymiankiem i całość mieszamy.
W misce umieszczamy mączkę migdałową, cukier trzcinowy, orzechy włoskie i pistacjowe. 20 g orzechów brazylijskich siekamy i dodajemy do miski. Masło w temperaturze pokojowej kroimy w kawałki, dodajemy do miski, składniki zagniatamy na ciasto. Dodajemy cukier z prawdziwą wanilią. Ciasto wyrabiamy.
Prostokątną formę do tarty wypełniamy karmelizowanymi truskawkami, nakładamy kruszonkę, rozprowadzając równomiernie na truskawki. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10–15 minut (tryb grzanie góra–dół).
Po upływie tego czasu wyciągamy blaszkę. Wykładamy crumble na talerz. Dekorujemy cukrem pudrem, świeżymi listkami mięty i truskawką.
Komentarze (0)