Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Orzechowe crumble z truskawkami, odc. 8
Usuwamy szypułki truskawek, owoce kroimy w kawałki. 20 g orzechów brazylijskich siekamy.
Rozgrzewamy patelnię i prażymy orzechy, dodajemy miód, doprawiamy chili pieprzem cayenne, solą morską, dodajemy truskawki, rodzynki, mieszamy. Wlewamy białe wytrawne wino, doprawiamy tymiankiem i całość mieszamy.
W misce umieszczamy mączkę migdałową, cukier trzcinowy, orzechy włoskie i pistacjowe. 20 g orzechów brazylijskich siekamy i dodajemy do miski. Masło w temperaturze pokojowej kroimy w kawałki, dodajemy do miski, składniki zagniatamy na ciasto. Dodajemy cukier z prawdziwą wanilią. Ciasto wyrabiamy.
Prostokątną formę do tarty wypełniamy karmelizowanymi truskawkami, nakładamy kruszonkę, rozprowadzając równomiernie na truskawki. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10–15 minut (tryb grzanie góra–dół).
Po upływie tego czasu wyciągamy blaszkę. Wykładamy crumble na talerz. Dekorujemy cukrem pudrem, świeżymi listkami mięty i truskawką.