Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
awokado
2 szt. (odmiana Hass - czarne i miękkie) -
truskawki świeże
200 g -
ser roquefort
150 g -
płatki migdałowe
50 g -
oliwa
50 ml -
miód
1 łyżka -
mak
½ łyżki -
sok z cytryny
1 łyżka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
¼ łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
Natka pietruszki suszona Prymat
½ łyżeczki -
roszponka
200 g
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z awokado, truskawkami i roszponką
Na suchej patelni podpraż płatki migdałowe. Pozostaw do ostygnięcia.
W misce wymieszaj ze sobą składniki dressingu: oliwę, miód, mak, wyciśnięty sok z cytryny, sól, pieprz i natkę pietruszki.
Przetnij awokado na pół, wyjmij pestkę, obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
Odszypułkuj truskawki i przetnij na ćwiartki.
Ser Roquefort pokrój w kostkę.
Do miski dodaj roszponkę, pokrojone awokado, truskawki oraz ser.
Całość polej dressingiem i dokładnie wymieszaj.
Na koniec posyp sałatkę płatkami migdałów.
Komentarze (0)