Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Sałatka z awokado, truskawkami i roszponką

5.0
(49)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszna, wiosenna sałatka ze świeżych truskawek, awokado, sera Roguefort i roszponki z dodatkiem miodu, oliwy i aromatycznych przypraw.

Składniki:

awokado
2 szt. (odmiana Hass - czarne i miękkie)
truskawki świeże
200 g
ser roquefort
150 g
płatki migdałowe
50 g
oliwa
50 ml
miód
1 łyżka
mak
½ łyżki
sok z cytryny
1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
¼ łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
Natka pietruszki suszona Prymat
½ łyżeczki
roszponka
200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z awokado, truskawkami i roszponką

Na suchej patelni podpraż płatki migdałowe. Pozostaw do ostygnięcia.

W misce wymieszaj ze sobą składniki dressingu: oliwę, miód, mak, wyciśnięty sok z cytryny, sól, pieprz i natkę pietruszki.

Przetnij awokado na pół, wyjmij pestkę, obierz ze skórki i pokrój na kawałki.

Odszypułkuj truskawki i przetnij na ćwiartki. 

Ser Roquefort pokrój w kostkę. 

Do miski dodaj roszponkę, pokrojone awokado, truskawki oraz ser. 

Całość polej dressingiem i dokładnie wymieszaj.

Na koniec posyp sałatkę płatkami migdałów. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak