Sałatka z awokado, truskawkami i roszponką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna, wiosenna sałatka ze świeżych truskawek, awokado, sera Roguefort i roszponki z dodatkiem miodu, oliwy i aromatycznych przypraw.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • awokado

    2 szt. (odmiana Hass - czarne i miękkie)
  • truskawki świeże

    200 g
  • ser roquefort

    150 g
  • płatki migdałowe

    50 g
  • oliwa

    50 ml
  • miód

    1 łyżka
  • mak

    ½ łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    ¼ łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    ½ łyżeczki
  • roszponka

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na suchej patelni podpraż płatki migdałowe. Pozostaw do ostygnięcia.

W misce wymieszaj ze sobą składniki dressingu: oliwę, miód, mak, wyciśnięty sok z cytryny, sól, pieprz i natkę pietruszki.

Przetnij awokado na pół, wyjmij pestkę, obierz ze skórki i pokrój na kawałki.

Odszypułkuj truskawki i przetnij na ćwiartki. 

Ser Roquefort pokrój w kostkę. 

Do miski dodaj roszponkę, pokrojone awokado, truskawki oraz ser. 

Całość polej dressingiem i dokładnie wymieszaj.

Na koniec posyp sałatkę płatkami migdałów. 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat