Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka pszenna
300 gramów -
cukier puder
1/2 szklanki -
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat
2 łyżeczki -
jajko
1 sztuka -
żółtko surowe
1 sztuka -
masło
200 gramów
Masa serowa:
-
żółtko surowe
3 sztuki -
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
2 łyżeczki -
cukier puder
1/2 szklanki -
twaróg półtłusty
500 gramów
Truskawki:
-
truskawki
1 kilogram -
mąka ziemniaczna
2 łyżki -
cukier puder
2 łyżki -
Żurawina klasyczna Smak
1 słoik
Karmelizowana pomarańcza:
-
pomarańcza
1 sztuka -
miód wielokwiatowy
2 łyżki -
białe wino wytrawne
1/2 szklanki -
rozmaryn świeży
1 gałązka
Do dekoracji:
-
mięta liście
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XV: Ciasto kruche z truskawkami, odc. 40
Ciasto:
1. Do głębokiej miski przesiewamy mąkę, cukier puder i dodajemy cukier ze skórką cytryny. Mieszamy suche składniki łyżką. Wbijamy żółtko oraz jajko. Masło (w temperaturze pokojowej) kroimy nożem na mniejsze kawałki, a następnie dodajemy do miski. Miksujemy całość do połączenia składników.
2. Na posypanej odrobiną mąki stolnicy szybkimi ruchami dłoni zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i nożem przekrawamy ją na pół.
3. Połowę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Z tej części pod koniec zrobimy kruszonkę.
4. Stolnicę ponownie posypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej pozostałą część ciasta.
5. Tak przygotowanym ciastem wykładamy formę do tarty. Mocno naciskamy na brzegach, aby odciąć wystające za formę fragmenty ciasta.
6. Ciasto pieczemy 15 do 20 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. W tym czasie przygotowujemy masę i nadzienie. Po upieczeniu nie wyłączmy piekarnika.
7. Do dużej miski wbijamy żółtka, dosypujemy cukier z wanilią oraz przesiany cukier puder. Dodajemy twaróg i rozgniatamy delikatnie widelcem. Składniki blendujemy na gładką, jednolitą masę.
8. Truskawki bez szypułek kroimy na ćwiartki. Posypujemy mąką ziemniaczaną. Dodajemy cukier puder i żurawinę. Mieszamy łyżką wszystkie składniki.
9. Na upieczony kruchy spód równomiernie wykładamy truskawki z żurawiną, a następnie masę serową. Na górę na największych oczkach tarki trzemy kruszonkę z pozostawionej wcześniej w lodówce część ciasta.
10. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez kolejne 45 minut. W tym czasie możemy przygotować karmelizowaną pomarańczę.
11. Połowę pomarańczy obieramy ze skóry i filetujemy, usuwając białe błonki, a z drugiej połowy wyciskamy sok.
12. Na rozgrzaną patelnie wylewamy miód, białe wino i sok wyciśnięty z pomarańczy. Wrzucamy igiełki rozmarynu, a następnie mieszamy i zagotowujemy całość.
13. Na patelnie wrzucamy pomarańczę i pozostawiamy na 2 minuty na małym ogniu.
Sposób podania:
Udekorowane listkiem mięty ciasto podajemy z karmelizowaną pomarańczą.
Przygotowując kruche ciasto, pamiętajmy, aby kolejne czynności wykonywać szybko. Ze względu na dużą ilość masła ciasto nie powinno nabrać zbyt wysokiej temperatury. Mąka ziemniaczana sprawi, że sok, który wycieknie z truskawek zgęstnieje i nie wypłynie w trakcie pieczenia ciasta.![]()
Komentarze (0)