Bakłażan – przepisy z kuchni włoskiej i greckiej z pewnością pomogą Ci wydobyć smak tego warzywa. Bakłażan jest doskonałym dodatkiem do wszelkich zapiekanek, roladek czy też sałatek, a nawet zup. Jego przygotowanie jest bardzo proste, bo doskonale wchłania aromaty i smaki przypraw. Jeśli zatem szukasz pysznego dodatku do dania obiadowego, dobrze sprawdzi się bakłażan. Przepisy na faszerowane i zapiekane warzywo pozwolą Ci stworzyć niepowtarzalny obiad, który zachwyci domowników.
Bakłażan – przepisy
Potrawy z bakłażana to domena przede wszystkim kuchni włoskiej i greckiej. Jego popularność wynika głównie z uniwersalności. Do czego konkretnie przyda Ci się bakłażan? Przepis na zapiekankę będzie strzałem w dziesiątkę! Połącz go z ziemniakami, pomidorami, a uzyskasz lekkie, ale sycące danie. Z bakłażanem świetnie komponuje się również mięso mielone – dodaj do niego cebulę i zioła, a stworzysz tradycyjną, grecką musakę. Tak podany bakłażan na obiad świetnie zaspokoi głód.
Co jeszcze przygotujesz, jeśli w Twojej kuchni znajduje się bakłażan? Przepisy na nadziewane warzywo są wyjątkowo proste do przygotowania. Wydrąż miąższ, zrób dowolny farsz i zapiecz w piekarniku – tak przygotowane warzywo nie straci swoich walorów smakowych.
Dania z bakłażana to również sałatki. Najlepiej sprawdzi się w nich grillowane warzywo. Dodaj również rukolę, ser feta i oliwki, a stworzysz pyszne potrawy z bakłażanem.
Posmakował Ci bakłażan? Przepisy na potrawy z dodatkiem innych warzyw znajdziesz na doradcasmaku.pl. Zajrzyj do innych kategorii, by odkryć nowe pomysły na obiad, deser czy kolację.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: