Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Sałatka z pieczonego bakłażana, odc. 2

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(83)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Sezon na bakłażany trwa... Dlaczego nie zrobić pysznej sałatki z pieczonego bakłażana z dodatkiem warzyw i sera? A do towarzystwa chef Robert Sowa poleca chrupiące grzanki z aromatycznym masełkiem. 

 

Składniki:

Główne składniki:

bakłażan 1 sztuka
papryka czerwona 1/3 sztuki
papryka zielona 1/3 sztuki
marynowany czosnek w oleju z ziołami Smak 3 ząbki
oliwki zielone Smak 5 sztuk
czarne oliwki Smak 5 sztuk
kapary całe Smak 1 łyżeczka
twaróg półtłusty 100 gramów
tarta mozzarella 1/2 szklanki
pomidor malinowy 1 sztuka

Na sos:

Musztarda francuska Prymat 2 łyżeczki
sok z cytryny z 1 sztuki
papryczka chili 1 sztuka
miód wielokwiatowy 100 gramów
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Grzanki:

pieczywo wieloziarniste 3 kromki
masło 25 gramów
Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat 1 łyżka

Do dekoracji:

bazylia
papryczka chili
oliwki czarne

Porada

Cytrynę wyciskajmy nad dłonią, dzięki temu pestki nie wpadną do sosu.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Sałatka z pieczonego bakłażana, odc. 2

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nakłuwamy bakłażana widelcem i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę.

W czasie pieczenia przygotowujemy warzywa do sałatki. Pomidora malinowego kroimy w grubszą kostkę, czerwoną i zieloną paprykę kroimy w drobną kostkę, następnie czarne i zielone oliwki grubo siekamy. Przygotowujemy kapary. Marynowany czosnek kroimy na cienkie plasterki. Pomidory skrapiamy oliwą pozostałą po marynowanym czosnku.

Do tak przygotowanych warzyw dodajemy pokruszony twaróg. Odstawiamy i zabieramy się za sos. Siekamy papryczkę chili i wkładamy do małej miseczki, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy miód i musztardę francuską. Wszystkie składniki sosu mieszamy.

Następnie wyjmujemy bakłażana z piekarnika i dajemy mu chwilę, by zdążył trochę przestygnąć.

Sos delikatnie mieszamy i dodajemy do naszej sałatki. Odkrawamy ogonek od bakłażana i przekrawamy warzywo wzdłuż na pół. Następnie łyżką oddzielamy miąższ od skórki, miąższ kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sałatki. Całość delikatnie mieszamy. Dodajemy sól morską. Ziarnisty pieprz kolorowy wsypujemy do moździerza, ucieramy i posypujemy nim sałatkę.

Czas na przygotowanie grzanek. Do masła dodajemy przyprawę do dań kuchni włoskiej, składniki łączymy ze sobą mieszając dokładnie widelcem. Kromki smarujemy naszym ziołowym masłem, układamy je na rozgrzanej patelni, posypujemy żółtym serem i przykrywamy pokrywką. Grzanki są gotowe gdy ser się na nich roztopi, a pieczywo będzie chrupkie.

Sposób podania:

Sałatkę przekładamy do ringa. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii i plasterkami papryczki chili. Zdejmujemy ring. Dookoła sałatki układamy grzanki, możemy dodać czarną oliwkę. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak