Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Główne składniki:
-
bakłażan
1 sztuka -
papryka czerwona
1/3 sztuki -
papryka zielona
1/3 sztuki -
marynowany czosnek w oleju z ziołami Smak
3 ząbki -
oliwki zielone Smak
5 sztuk -
czarne oliwki Smak
5 sztuk -
kapary całe Smak
1 łyżeczka -
twaróg półtłusty
100 gramów -
tarta mozzarella
1/2 szklanki -
pomidor malinowy
1 sztuka
Na sos:
-
Musztarda francuska Prymat
2 łyżeczki -
sok z cytryny
z 1 sztuki -
papryczka chili
1 sztuka -
miód wielokwiatowy
100 gramów -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku
Grzanki:
-
pieczywo wieloziarniste
3 kromki -
masło
25 gramów -
Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat
1 łyżka
Do dekoracji:
-
bazylia
-
papryczka chili
-
oliwki czarne
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIII: Sałatka z pieczonego bakłażana, odc. 2
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nakłuwamy bakłażana widelcem i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę.
W czasie pieczenia przygotowujemy warzywa do sałatki. Pomidora malinowego kroimy w grubszą kostkę, czerwoną i zieloną paprykę kroimy w drobną kostkę, następnie czarne i zielone oliwki grubo siekamy. Przygotowujemy kapary. Marynowany czosnek kroimy na cienkie plasterki. Pomidory skrapiamy oliwą pozostałą po marynowanym czosnku.
Do tak przygotowanych warzyw dodajemy pokruszony twaróg. Odstawiamy i zabieramy się za sos. Siekamy papryczkę chili i wkładamy do małej miseczki, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy miód i musztardę francuską. Wszystkie składniki sosu mieszamy.
Następnie wyjmujemy bakłażana z piekarnika i dajemy mu chwilę, by zdążył trochę przestygnąć.
Sos delikatnie mieszamy i dodajemy do naszej sałatki. Odkrawamy ogonek od bakłażana i przekrawamy warzywo wzdłuż na pół. Następnie łyżką oddzielamy miąższ od skórki, miąższ kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sałatki. Całość delikatnie mieszamy. Dodajemy sól morską. Ziarnisty pieprz kolorowy wsypujemy do moździerza, ucieramy i posypujemy nim sałatkę.
Czas na przygotowanie grzanek. Do masła dodajemy przyprawę do dań kuchni włoskiej, składniki łączymy ze sobą mieszając dokładnie widelcem. Kromki smarujemy naszym ziołowym masłem, układamy je na rozgrzanej patelni, posypujemy żółtym serem i przykrywamy pokrywką. Grzanki są gotowe gdy ser się na nich roztopi, a pieczywo będzie chrupkie.
Sposób podania:
Sałatkę przekładamy do ringa. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii i plasterkami papryczki chili. Zdejmujemy ring. Dookoła sałatki układamy grzanki, możemy dodać czarną oliwkę.
Cytrynę wyciskajmy nad dłonią, dzięki temu pestki nie wpadną do sosu.![]()
Komentarze (0)