odc. 2 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Sałatka z pieczonego bakłażana, odc. 2

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Sezon na bakłażany trwa... Dlaczego nie zrobić pysznej sałatki z pieczonego bakłażana z dodatkiem warzyw i sera? A do towarzystwa chef Robert Sowa poleca chrupiące grzanki z aromatycznym masełkiem. 

 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Główne składniki:

  • bakłażan

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1/3 sztuki
  • papryka zielona

    1/3 sztuki
  • marynowany czosnek w oleju z ziołami Smak

    3 ząbki
  • oliwki zielone Smak

    5 sztuk
  • czarne oliwki Smak

    5 sztuk
  • kapary całe Smak

    1 łyżeczka
  • twaróg półtłusty

    100 gramów
  • tarta mozzarella

    1/2 szklanki

Na sos:

  • Musztarda francuska Prymat

    2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    z 1 sztuki
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • miód wielokwiatowy

    100 gramów
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku

Grzanki:

  • pieczywo wieloziarniste

    3 kromki
  • masło

    25 gramów
  • Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat

    1 łyżka

Do dekoracji:

  • bazylia

  • papryczka chili

  • oliwki czarne

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nakłuwamy bakłażana widelcem i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę.

W czasie pieczenia przygotowujemy warzywa do sałatki. Pomidora malinowego kroimy w grubszą kostkę, czerwoną i zieloną paprykę kroimy w drobną kostkę, następnie czarne i zielone oliwki grubo siekamy. Przygotowujemy kapary. Marynowany czosnek kroimy na cienkie plasterki. Pomidory skrapiamy oliwą pozostałą po marynowanym czosnku.

Do tak przygotowanych warzyw dodajemy pokruszony twaróg. Odstawiamy i zabieramy się za sos. Siekamy papryczkę chili i wkładamy do małej miseczki, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy miód i musztardę francuską. Wszystkie składniki sosu mieszamy.

Następnie wyjmujemy bakłażana z piekarnika i dajemy mu chwilę, by zdążył trochę przestygnąć.

Sos delikatnie mieszamy i dodajemy do naszej sałatki. Odkrawamy ogonek od bakłażana i przekrawamy warzywo wzdłuż na pół. Następnie łyżką oddzielamy miąższ od skórki, miąższ kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sałatki. Całość delikatnie mieszamy. Dodajemy sól morską. Ziarnisty pieprz kolorowy wsypujemy do moździerza, ucieramy i posypujemy nim sałatkę.

Czas na przygotowanie grzanek. Do masła dodajemy przyprawę do dań kuchni włoskiej, składniki łączymy ze sobą mieszając dokładnie widelcem. Kromki smarujemy naszym ziołowym masłem, układamy je na rozgrzanej patelni, posypujemy żółtym serem i przykrywamy pokrywką. Grzanki są gotowe gdy ser się na nich roztopi, a pieczywo będzie chrupkie.

Sposób podania:

Sałatkę przekładamy do ringa. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii i plasterkami papryczki chili. Zdejmujemy ring. Dookoła sałatki układamy grzanki, możemy dodać czarną oliwkę. 

Doradca Smaku
Cytrynę wyciskajmy nad dłonią, dzięki temu pestki nie wpadną do sosu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat