Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan zapiekany z pomidorami, mozzarellą i parmezanem

5.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Świetny duet - bakłażan z mozzarellą! Przepis na  zapiekanego bakłażana z mozzarellą, w sosie pomidorowym. Danie zjadamy na ciepło, podane ze świeżą bazylią i bagietką.

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
oliwa 1/4 szklanki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat do smaku
czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuka
pomidory w puszce 1 puszka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
mozzarella 1 sztuka
parmezan starty 3 łyżki
bazylia świeża kilka liści

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan zapiekany z pomidorami, mozzarellą i parmezanem

Prosty przepis na bakłażana z mozzarellą, pieczonego w piekarniku z pomidorami. warzywa przyprawiamy aromatyczną mieszanką ziół prowansalskich. Na wierzch kładziemy wiórki parmezanu. Tę pyszną kolację (lub obiad), możecie mieć w 30 minut.

Kroki postępowania

1
Bakłażana kroimy w długie plastry, układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową i smarujemy z jednej strony oliwą z oliwek, a następnie solimy. Wstawiamy do piekarnika około 12cm od grzałki grillowej na 5 minut.
Krok 1 - Bakłażan zapiekany z pomidorami, mozzarellą i parmezanem foto
2
Po tym czasie bakłażana wyjmujemy, przekładamy na drugą stronę, znów smarujemy oliwą i solimy. Grillujemy w piekarniku 3 minuty.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, a gdy już się zeszkli – pomidory. Doprawiamy ziołami prowansalskimi. Gotujemy 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli sos nie jest jednorodny, możemy go dodatkowo zblendować.
Krok 2 - Bakłażan zapiekany z pomidorami, mozzarellą i parmezanem foto
3
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy odrobinę sosu pomidorowego i układamy naprzemiennie plastry bakłażana i sos. Na wierzch dajemy porcje sosu, pokrojona w kostkę mozzarellę i starty parmezan.
Krok 3 - Bakłażan zapiekany z pomidorami, mozzarellą i parmezanem foto
4
Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera. Podajemy na ciepło z świeżą bazylią.
Krok 4 - Bakłażan zapiekany z pomidorami, mozzarellą i parmezanem foto

Mozzarella to świetny ser, który nada się jako dodatek do dań na ciepło i na zimno. Pod wpływem temperatury dobrze się rozpuszcza i zapieka. Dlatego wykorzystujemy ją do zapiekanek, pizzy, pieczonych warzyw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kucharz 01.03.2024 14:40
W jakiej temperaturze pieczemy bakłażana?
Doradca Smaku 04.03.2024 05:38
180 stopni :)
mufinka79 22.02.2014 21:18
Uwielbiam zapiekane bakłażany. Pyszności
DorotaZ 22.02.2014 18:33
Pyszności:)
ZEWA 22.02.2014 16:46
Dobrze, że jestem po sytym obiedzie. Pyszne danie :)
Zdzisław 22.02.2014 16:00
dla mnie smacznie podano danie
Ania321 22.02.2014 15:08
coś pysznego, muszę zrobić w najbliższym czasie :)
Romanowka 22.02.2014 14:41
moje smaki, pyszności!
Mniam 22.02.2014 14:39
Takie rzeczy to ja lubię. Pyszności!
aniagdz 22.02.2014 12:56
mmmm kradnę przepis:)
Krzysztof15 22.02.2014 12:37
bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak