Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku XIV: Roladki z bakłażanem z krewetkami, odc. 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(51)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Świetna i efektowna przystawka - roladki z bakłażanem i krewetkami.

Składniki:

Farsz do roladek:

bakłażan
1 sztuka
oliwa
3 łyżki
awokado
1 sztuka
cebula czerwona
1 sztuka
świeża kolendra
1 garść
szczypiorek
1 pęczek
Sklep Prymat
tahini pasta sezamowa
3 łyżki
sok z cytryny
z 1/2 owocu
Musztarda francuska Prymat
3 łyżeczki
Sklep Prymat

Krewetki:

szalotka
1 sztuka
czerwona papryczka chili
1/2 sztuki
zielona papryczka chili
1/2 sztuki
pomidor malinowy
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
krewetki Black Tiger
7 sztuk

Do zawijania:

sałata lodowa
1 główka
szczypiorek
Sklep Prymat

Do smaku:

Sól morska z pieprzem Prymat w młynku
Sklep Prymat
Sól o obniżonej zawartości sodu drobnoziarnista jodowana Prymat
Sklep Prymat
Kmin rzymski mielony Prymat
Sklep Prymat

Do dekoracji:

szczypiorek
Sklep Prymat

Porada

Zielona papryczka chili jest o wiele łagodniejsza niż czerwona. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza gdy nasze roladki planujemy podać także dzieciom.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Roladki z bakłażanem z krewetkami, odc. 4

Farsz:

1. Bakłażana nakłuwamy widelcem. Na folię wylewamy 2 łyżki oliwy, obtaczamy w niej warzywo, doprawiamy solą z czarnym pieprzem, następnie dokładnie zawijamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę z opcją termoobiegu. Gdy bakłażan się piecze, możemy przygotować krewetki.

2. Awokado i czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Siekamy kolendrę oraz większą część szczypiorku (szczypiorek w całości będzie potrzebny do przewiązania roladek).

3. Upieczonego bakłażana kroimy na pół i łyżką wyjmujemy miąższ, który następnie siekamy.

4. W misce łączymy: pastę tahini, sok z cytryny, musztardę francuską, bakłażana, szczypiorek, kolendrę i czerwoną cebulę i awokado. Doprawiamy solą z czarnym pieprzem i mieszamy całość.

Krewetki:

1. Szalotkę kroimy w kostkę, papryczki chili w plasterki. Przygotowujemy pomidory concasse. Wykrawamy miąższ i odkładamy, pozostałą część kroimy w kostkę. Czosnek rozgniatamy widelcem i drobno siekamy.

2. Na patelni podgrzewamy pozostałą oliwę. Smażymy szalotkę, papryczki chili i czosnek. Mieszamy, smażymy minutę. 4 krewetki bez ogonków i 3 w całości wrzucamy na patelnię. Dodajemy kmin rzymski i mieszamy całość. Wrzucamy pomidory concasse, solimy do smaku i mieszamy, smażąc krótko.

Roladki:

1. Sałatę dzielimy na listki. Aby łatwiej było zwijać roladki, możemy odkroić twarde części. Na każdym liściu układamy łyżkę farszu oraz krewetkę bez ogonka z pomidorami. Zawijamy tak samo, jak gołąbki. Roladkę przewiązujemy szczypiorkiem.

Sposób podania:

Do małej miseczki przekładamy łyżki farszu, łyżkę pomidorów smażonych z krewetkami i odrobinę szczypiorku. Roladki podajemy na talerzu razem z pozostałymi krewetkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak