Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 57: Kawior z bakłażana

5.0
(25)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 2 szt.
czosnek 3 ząbki
cebula czerwona 1 szt.
pomidory suszone Smak 20 g
kapary całe Smak 10 g
anchois 10 g
ocet winny czerwony 10 ml
natka pietruszki 1 pęczek
oliwa 50 ml
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 57: Kawior z bakłażana

Kroki postępowania

1
Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i dodatkowo nacinamy miąższ w „kratkę”.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 57: Kawior z bakłażana foto
2
Czosnek siekamy w cieniutkie plasterki i wkładamy go w nacięcia na bakłażanie. Bakłażany układamy na blaszce, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 57: Kawior z bakłażana foto
3
Anchois, kapary, czosnek, cebulę czerwoną, suszone pomidory drobniutko siekamy.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 57: Kawior z bakłażana foto
4
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wkładamy do niego anchois, cebulkę, pomidory suszone, kapary, czosnek i wszystko mieszamy i podsmażamy.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 57: Kawior z bakłażana foto
5
Upieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika, oddzielamy łyżką miąższ od skórki. Skórki wyrzucamy, a miąższ dodajemy do garnka z podsmażonymi warzywami.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 57: Kawior z bakłażana foto
6
Doprawiamy wszystko chilli, ziołami prowansalskimi, mieszamy i na wolnym ogniu odparowujemy wodę.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 57: Kawior z bakłażana foto
7
Dolewamy ocet winny czerwony i oliwę z oliwek i dalej parujemy. Dosypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 57: Kawior z bakłażana foto
8
Kawior z bakłażana można podawać z chlebem, tostami lub krakersami.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 57: Kawior z bakłażana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anetai.79 18.02.2015 18:36
ZROBIŁAM!!!! Yesssss!!!!!! udało się!!!! nie wygląda co prawda tak pięknie jak Michel ale w smaku naprawdę fajne. Wcześniej nie używałam w kuchni kaparów , anchois i bakłażana ( tak jak mówiłeś Michel - niedobre, glutowate, gorzkie :)). Super przekąska, POLECAM :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak