Doradca Smaku II, odc. 57: Kawior z bakłażana

odc. 57 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 57: Kawior z bakłażana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    2 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • pomidory suszone Smak

    20 g
  • kapary całe Smak

    10 g
  • anchois

    10 g
  • ocet winny czerwony

    10 ml
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • oliwa

    50 ml
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku II, odc. 57: Kawior z bakłażana

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 57: Kawior z bakłażana foto
Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i dodatkowo nacinamy miąższ w „kratkę”.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 57: Kawior z bakłażana foto
Czosnek siekamy w cieniutkie plasterki i wkładamy go w nacięcia na bakłażanie. Bakłażany układamy na blaszce, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 57: Kawior z bakłażana foto
Anchois, kapary, czosnek, cebulę czerwoną, suszone pomidory drobniutko siekamy.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 57: Kawior z bakłażana foto
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wkładamy do niego anchois, cebulkę, pomidory suszone, kapary, czosnek i wszystko mieszamy i podsmażamy.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 57: Kawior z bakłażana foto
Upieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika, oddzielamy łyżką miąższ od skórki. Skórki wyrzucamy, a miąższ dodajemy do garnka z podsmażonymi warzywami.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 57: Kawior z bakłażana foto
Doprawiamy wszystko chilli, ziołami prowansalskimi, mieszamy i na wolnym ogniu odparowujemy wodę.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 57: Kawior z bakłażana foto
Dolewamy ocet winny czerwony i oliwę z oliwek i dalej parujemy. Dosypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 57: Kawior z bakłażana foto
Kawior z bakłażana można podawać z chlebem, tostami lub krakersami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

anetai.79 18.02.2015 18:36
ZROBIŁAM!!!! Yesssss!!!!!! udało się!!!! nie wygląda co prawda tak pięknie jak Michel ale w smaku naprawdę fajne. Wcześniej nie używałam w kuchni kaparów , anchois i bakłażana ( tak jak mówiłeś Michel - niedobre, glutowate, gorzkie :)). Super przekąska, POLECAM :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat