odc. 9 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Stek z troci z pastą z bakłażana, odc. 9

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Oto przepis na zdrowy i smaczny posiłek. Pieczony stek z troci wędrownej z pastą z bakłażana. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składnik główny:

  • filet z troci wędrownej

    300 gramów

Na marynatę:

  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Musztarda francuska Prymat

    2 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    do smaku

Na pastę:

  • bakłażan

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu
  • oliwa

    3 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • tahini pasta sezamowa

    3 łyżki
  • pomidor

    1 sztuka
  • orzeszki pinii

    3 łyżki

Do smaku:

  • Sól himalajska Prymat w młynku

  • Kmin rzymski mielony Prymat

Do dekoracji:

  • świeże listki mizuny

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania marynaty. W misce łączymy olej z musztardą francuską, dodajemy sos sojowy i całość doprawiamy pieprzem cytrynowym. Do marynaty wkładamy filety z troci.

Następnie przygotowujemy pastę. Folie aluminiową delikatnie smarujemy olejem. Bakłażana nakłuwamy widelcem i zawijamy w folię, pieczemy 45-60 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Rozgniatamy i siekamy czosnek, pomidora obieramy ze skóry, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. 

W misce łączymy oliwę z oliwek z pastą tahini, wciskamy sok z cytryny. Dodajemy czosnek i pomidora, delikatnie mieszamy. Prażymy orzeszki pinii i dodajemy do sosu.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy filet z troci. Pamiętajmy, by rybę ułożyć na blaszce skórą do dołu, dodatkowo polewamy rybę marynatą. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Upieczonego bakłażana wyjmujemy z folii, przekrawamy na pół i wyjmujemy miąższ łyżką. Siekamy, dorzucamy do sosu z tahini. Doprawiamy solą himalajską i mielonym kminem rzymskim.

Sposób podania:

Na talerz nakładamy pastę z bakłażana, na niej kładziemy troć. Dekorujemy kiełkami mizuny.

 

 

Doradca Smaku
Marynujemy rybę, smarując (polewając) filet od strony mięsa.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat