Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Stek z troci z pastą z bakłażana, odc. 9

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Oto przepis na zdrowy i smaczny posiłek. Pieczony stek z troci wędrownej z pastą z bakłażana. 

Składniki:

Składnik główny:

filet z troci wędrownej 300 gramów

Na marynatę:

olej rzepakowy 2 łyżki
Musztarda francuska Prymat 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku

Na pastę:

bakłażan 1 sztuka
sok z cytryny z 1/2 owocu
oliwa 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
tahini pasta sezamowa 3 łyżki
pomidor 1 sztuka
orzeszki pinii 3 łyżki

Do smaku:

Sól himalajska Prymat w młynku
Kmin rzymski mielony Prymat

Do dekoracji:

świeże listki mizuny kilka sztuk

Porada

Marynujemy rybę, smarując (polewając) filet od strony mięsa.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Stek z troci z pastą z bakłażana, odc. 9

Zaczynamy od przygotowania marynaty. W misce łączymy olej z musztardą francuską, dodajemy sos sojowy i całość doprawiamy pieprzem cytrynowym. Do marynaty wkładamy filety z troci.

Następnie przygotowujemy pastę. Folie aluminiową delikatnie smarujemy olejem. Bakłażana nakłuwamy widelcem i zawijamy w folię, pieczemy 45-60 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Rozgniatamy i siekamy czosnek, pomidora obieramy ze skóry, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. 

W misce łączymy oliwę z oliwek z pastą tahini, wciskamy sok z cytryny. Dodajemy czosnek i pomidora, delikatnie mieszamy. Prażymy orzeszki pinii i dodajemy do sosu.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy filet z troci. Pamiętajmy, by rybę ułożyć na blaszce skórą do dołu, dodatkowo polewamy rybę marynatą. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Upieczonego bakłażana wyjmujemy z folii, przekrawamy na pół i wyjmujemy miąższ łyżką. Siekamy, dorzucamy do sosu z tahini. Doprawiamy solą himalajską i mielonym kminem rzymskim.

Sposób podania:

Na talerz nakładamy pastę z bakłażana, na niej kładziemy troć. Dekorujemy kiełkami mizuny.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak