Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Stek z troci z pastą z bakłażana, odc. 9
Zaczynamy od przygotowania marynaty. W misce łączymy olej z musztardą francuską, dodajemy sos sojowy i całość doprawiamy pieprzem cytrynowym. Do marynaty wkładamy filety z troci.
Następnie przygotowujemy pastę. Folie aluminiową delikatnie smarujemy olejem. Bakłażana nakłuwamy widelcem i zawijamy w folię, pieczemy 45-60 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Rozgniatamy i siekamy czosnek, pomidora obieramy ze skóry, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
W misce łączymy oliwę z oliwek z pastą tahini, wciskamy sok z cytryny. Dodajemy czosnek i pomidora, delikatnie mieszamy. Prażymy orzeszki pinii i dodajemy do sosu.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy filet z troci. Pamiętajmy, by rybę ułożyć na blaszce skórą do dołu, dodatkowo polewamy rybę marynatą. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Upieczonego bakłażana wyjmujemy z folii, przekrawamy na pół i wyjmujemy miąższ łyżką. Siekamy, dorzucamy do sosu z tahini. Doprawiamy solą himalajską i mielonym kminem rzymskim.
Sposób podania:
Na talerz nakładamy pastę z bakłażana, na niej kładziemy troć. Dekorujemy kiełkami mizuny.