Doradca Smaku XIII: Stek z troci z pastą z bakłażana, odc. 9

odc. 9 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Stek z troci z pastą z bakłażana, odc. 9

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Oto przepis na zdrowy i smaczny posiłek. Pieczony stek z troci wędrownej z pastą z bakłażana. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składnik główny:

  • filet z troci wędrownej

    300 gramów

Na marynatę:

  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Musztarda francuska Prymat

    2 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    do smaku

Na pastę:

  • bakłażan

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu
  • oliwa

    3 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • tahini pasta sezamowa

    3 łyżki
  • pomidor

    1 sztuka
  • orzeszki pinii

    3 łyżki

Do smaku:

  • Sól himalajska Prymat w młynku

  • Kmin rzymski mielony Prymat

Do dekoracji:

  • świeże listki mizuny

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIII: Stek z troci z pastą z bakłażana, odc. 9

Zaczynamy od przygotowania marynaty. W misce łączymy olej z musztardą francuską, dodajemy sos sojowy i całość doprawiamy pieprzem cytrynowym. Do marynaty wkładamy filety z troci.

Następnie przygotowujemy pastę. Folie aluminiową delikatnie smarujemy olejem. Bakłażana nakłuwamy widelcem i zawijamy w folię, pieczemy 45-60 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Rozgniatamy i siekamy czosnek, pomidora obieramy ze skóry, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. 

W misce łączymy oliwę z oliwek z pastą tahini, wciskamy sok z cytryny. Dodajemy czosnek i pomidora, delikatnie mieszamy. Prażymy orzeszki pinii i dodajemy do sosu.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy filet z troci. Pamiętajmy, by rybę ułożyć na blaszce skórą do dołu, dodatkowo polewamy rybę marynatą. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Upieczonego bakłażana wyjmujemy z folii, przekrawamy na pół i wyjmujemy miąższ łyżką. Siekamy, dorzucamy do sosu z tahini. Doprawiamy solą himalajską i mielonym kminem rzymskim.

Sposób podania:

Na talerz nakładamy pastę z bakłażana, na niej kładziemy troć. Dekorujemy kiełkami mizuny.

 

 

Doradca Smaku
Marynujemy rybę, smarując (polewając) filet od strony mięsa.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat