Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z bakłażana z mięsem wołowym, DS XX, odc. 16
Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażanów to pyszne danie, które łączy w sobie soczyste mięso mielone z delikatnymi plastrami bakłażana. Całość jest zapiekana z serem mozzarella, tworząc aromatyczną i sycącą potrawę.
Jak przygotować zapiekankę z bakłażanami i wołowym mięsem mielonym:
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy. Na patelnię dokładamy mięso. Przyprawiamy solą i pieprzem czarnym mielonym. Dodajemy pomidory z puszki i powoli podsmażamy całość. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi Prymat. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do mięsa.
Bakłażana kroimy na plastry o grubości 1 cm. Plastry rozkładamy na desce i solimy – pozostawiamy na 20 minut. Rozgrzewamy grilla i układamy na nim plastry bakłażana, grillujemy je z dwóch stron. Zdejmujemy je na talerz.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę. Układamy jedną warstwę bakłażana, następnie porcję mięsa i smarujemy crem fraiche: dip śmietanowy cebulka i cheddar. Układamy kolejną warstwę bakłażana i mięsa. Dodajemy oliwki czarne Smak i układamy kolejną warstwę bakłażana. Na wierzchu układamy plastry mozzarella. Wkładamy do piekarnika na funkcję termoobieg, czas 30 minut, temperatura 150 stopni.