Przepis i sposób przygotowania na: Grzanki z grillowanym bakłażanem oraz granatem, DS XVII odc. 28
Grzanki z grillowanym bakłażanem, suszonymi pomidorami i żółtym serem to pomysł na pyszną kolację, którą łatwo przygotujesz w piekarniku już w około 30 minut.
Z tego przepisu dowiesz się m.in.
- jak przygotować aromatyczną marynatę do grillowanego bakłażana
- co zrobić by bakłażan nie wchłonął za dużo oliwy
- jak długo należy piec bakłażana oraz grzanki
- jak pięknie i smacznie udekorować grzanki nasionami granatu oraz kiełkami koniczyny
1. Piekarnik ustawiamy na 220 stopni Celsjusza z opcją grillowania.
2. Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy suszoną natkę pietruszki, sól i pieprz oraz paprykę wędzoną. Mieszamy całość.
Bakłażan kroimy plastry o grubości 1 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry bakłażana. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy na nich marynatę.
Blachę z bakłażanem wkładamy przy górnej grzałce piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu bakłażana nie wyłączamy piekarnika. Będziemy podpiekać także grzanki.
3. Bułki przekrawamy na połówki i grillujemy na patelni grillowej z obu stron.
4. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w nim bułki. Z wierzchu smarujemy je dipem śmietanowym. Kolejno wykładamy bakłażana, suszone pomidory, plastry sera gouda.
Tak przygotowane grzanki wstawiamy do piekarnika na 5-10 minut, aż ser się rozpuści.