Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35

odc. 35 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    2
  • koper włoski

    1
  • papryka czerwona

    1
  • cukinia

    1
  • cytryna

    1/2
  • cebula biała

    1
  • oliwa

    4 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Kardamon mielony Prymat

  • Szafran nitki Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35 foto
Bakłażany przekrajamy na pół. Miąższ nacinamy nożem (w kratkę). Doprawiamy solą i białym pieprzem. Smarujemy je oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200˚C przez 15–20 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35 foto
Koper włoski, cebulę, cukinię oraz paprykę kroimy w grubą kostkę i smażymy na patelni z oliwą. Doprawiamy kardamonem, szafranem, solą i pieprzem. Smażymy do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35 foto
Z upieczonych bakłażanów wydrążamy miąższ i przekładamy go do patelni ze smażonymi warzywami. Dodajemy sok z połowy cytryny i łyżeczkę cukru. Wszystko razem dusimy przez 3–4 minuty.
Doradca Smaku
Podajemy na zimno lub na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

bietka 04.05.2018 14:59
Ciekawe danie :)
Bożena Matuszczyk 02.05.2018 22:31
Smakowity przepis wart zapamiętania;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat