Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35

5.0
(35)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 2
koper włoski 1
papryka czerwona 1
cukinia 1
cytryna 1/2
cebula biała 1
oliwa 4 łyżki
cukier 1 łyżeczka
Kardamon mielony Prymat
Szafran nitki Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Podajemy na zimno lub na ciepło.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35

Kroki postępowania

1
Bakłażany przekrajamy na pół. Miąższ nacinamy nożem (w kratkę). Doprawiamy solą i białym pieprzem. Smarujemy je oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200˚C przez 15–20 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35 foto
2
Koper włoski, cebulę, cukinię oraz paprykę kroimy w grubą kostkę i smażymy na patelni z oliwą. Doprawiamy kardamonem, szafranem, solą i pieprzem. Smażymy do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35 foto
3
Z upieczonych bakłażanów wydrążamy miąższ i przekładamy go do patelni ze smażonymi warzywami. Dodajemy sok z połowy cytryny i łyżeczkę cukru. Wszystko razem dusimy przez 3–4 minuty.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 04.05.2018 14:59
Ciekawe danie :)
Bożena Matuszczyk 02.05.2018 22:31
Smakowity przepis wart zapamiętania;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak