Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: roladki z bakłażana z pastą orzechową wg Piotra Ogińskiego

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Oto przepis na obiad w wersji wege, czyli grillowane roladki z bakłażana nadziewane pastą z orzechów włoskich. Potrawa jest pyszna i sycąca, a dodatek świeżych listków kolendry i nasion granatu doskonale odświeża całe danie. Jeśli jednak nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięsa, zróbcie paprykarz węgierski z kurczakiem i kluseczkami.

 

Składniki:

Roladki z bakłażana:

bakłażan 1 sztuka
Sól morska jodowana Prymat w młynku do posypania
olej do smarowania
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny z 1/8 owocu
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka

Pasta z orzechów włoskich:

orzechy włoskie 150 gramów
Kolendra cała Prymat 1 łyżka
natka kolendry 1 pęczek
mięta 10 liści
miód 2 łyżki
woda 80 mililitrów
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
czosnek 3 ząbki

Dodatki:

orzechy włoskie kilka sztuk
nasiona granatu 2-3 łyżki
natka kolendry kilka liści
oliwa do skropienia dania
cebula czerwona kilka krążków

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: roladki z bakłażana z pastą orzechową wg Piotra Ogińskiego

Z bakłażana odcinamy przód oraz tył, kroimy w cienkie plastry, solimy z obu stron i zostawiamy na 3-4 minuty.

Po tym czasie bakłażana suszymy, i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej wraz z olejem przez półtorej minuty z każdej strony, przy czym stronę którą będziemy smażyć później, smarujemy delikatnie zmiażdżonym czosnkiem.

Kiedy bakłażany się grillują, zostawiamy je do ostygnięcia, a w międzyczasie na patelni prażymy orzechy wraz z kolendrą, przez ok 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, tak by były złociste. Uprażone orzechy z kolendrą przekładamy do wysokiego naczynia, a na tą samą patelnie wlewamy olej i prażymy czosnek, aż będzie złoty. Usmażony czosnek dodajemy do orzechów wraz z miodem, kolendrą, miętą, wodą oraz solą i mielimy na jednolitą masę.

Kiedy wszystko mamy gotowe, rozkładamy upieczone bakłażany, skrapiamy je sokiem z cytryny, posypujemy cytrynowym pieprzem, kładziemy po 2 listki bazylii, nakładamy łyżkę pasty orzechowej i zwijamy w rulonik.

Gotowe roladki podajemy z świeżą kolendrą, granatem, czerwoną cebulą, orzechami oraz oliwą. Smacznego!

Jeśli jednak obiad to dla Was danie mięsne, klikajcie po przepis na aromatyczny paprykarz z kurczakiem i domowymi kluseczkami.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak