Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Roladki z bakłażana:
-
bakłażan
1 sztuka -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do posypania -
olej
do smarowania -
czosnek
1 ząbek -
sok z cytryny
z 1/8 owocu -
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
1 łyżeczka
Pasta z orzechów włoskich:
-
orzechy włoskie
150 gramów -
Kolendra cała Prymat
1 łyżka -
natka kolendry
1 pęczek -
mięta
10 liści -
miód
2 łyżki -
woda
80 mililitrów -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku -
czosnek
3 ząbki
Dodatki:
-
orzechy włoskie
kilka sztuk -
nasiona granatu
2-3 łyżki -
natka kolendry
kilka liści -
oliwa
do skropienia dania -
cebula czerwona
kilka krążków
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: roladki z bakłażana z pastą orzechową wg Piotra Ogińskiego
Z bakłażana odcinamy przód oraz tył, kroimy w cienkie plastry, solimy z obu stron i zostawiamy na 3-4 minuty.
Po tym czasie bakłażana suszymy, i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej wraz z olejem przez półtorej minuty z każdej strony, przy czym stronę którą będziemy smażyć później, smarujemy delikatnie zmiażdżonym czosnkiem.
Kiedy bakłażany się grillują, zostawiamy je do ostygnięcia, a w międzyczasie na patelni prażymy orzechy wraz z kolendrą, przez ok 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, tak by były złociste. Uprażone orzechy z kolendrą przekładamy do wysokiego naczynia, a na tą samą patelnie wlewamy olej i prażymy czosnek, aż będzie złoty. Usmażony czosnek dodajemy do orzechów wraz z miodem, kolendrą, miętą, wodą oraz solą i mielimy na jednolitą masę.
Kiedy wszystko mamy gotowe, rozkładamy upieczone bakłażany, skrapiamy je sokiem z cytryny, posypujemy cytrynowym pieprzem, kładziemy po 2 listki bazylii, nakładamy łyżkę pasty orzechowej i zwijamy w rulonik.
Gotowe roladki podajemy z świeżą kolendrą, granatem, czerwoną cebulą, orzechami oraz oliwą. Smacznego!
Jeśli jednak obiad to dla Was danie mięsne, klikajcie po przepis na aromatyczny paprykarz z kurczakiem i domowymi kluseczkami.
Komentarze (0)