Co na obiad: roladki z bakłażana z pastą orzechową wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: roladki z bakłażana z pastą orzechową wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Oto przepis na obiad w wersji wege, czyli grillowane roladki z bakłażana nadziewane pastą z orzechów włoskich. Potrawa jest pyszna i sycąca, a dodatek świeżych listków kolendry i nasion granatu doskonale odświeża całe danie. Jeśli jednak nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięsa, zróbcie paprykarz węgierski z kurczakiem i kluseczkami.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Roladki z bakłażana:

  • bakłażan

    1 sztuka
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do posypania
  • olej

    do smarowania
  • czosnek

    1 ząbek
  • sok z cytryny

    z 1/8 owocu
  • pieprz cytrynowy

    1 łyżeczka

Pasta z orzechów włoskich:

  • orzechy włoskie

    150 gramów
  • kolendra cała

    1 łyżka
  • natka kolendry

    1 pęczek
  • mięta

    10 liści
  • miód

    2 łyżki
  • woda

    80 mililitrów
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • czosnek

    3 ząbki

Dodatki:

  • orzechy włoskie

    kilka sztuk
  • nasiona granatu

    2-3 łyżki
  • natka kolendry

    kilka liści
  • oliwa

    do skropienia dania
  • cebula czerwona

    kilka krążków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z bakłażana odcinamy przód oraz tył, kroimy w cienkie plastry, solimy z obu stron i zostawiamy na 3-4 minuty.

Po tym czasie bakłażana suszymy, i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej wraz z olejem przez półtorej minuty z każdej strony, przy czym stronę którą będziemy smażyć później, smarujemy delikatnie zmiażdżonym czosnkiem.

Kiedy bakłażany się grillują, zostawiamy je do ostygnięcia, a w międzyczasie na patelni prażymy orzechy wraz z kolendrą, przez ok 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, tak by były złociste. Uprażone orzechy z kolendrą przekładamy do wysokiego naczynia, a na tą samą patelnie wlewamy olej i prażymy czosnek, aż będzie złoty. Usmażony czosnek dodajemy do orzechów wraz z miodem, kolendrą, miętą, wodą oraz solą i mielimy na jednolitą masę.

Kiedy wszystko mamy gotowe, rozkładamy upieczone bakłażany, skrapiamy je sokiem z cytryny, posypujemy cytrynowym pieprzem, kładziemy po 2 listki bazylii, nakładamy łyżkę pasty orzechowej i zwijamy w rulonik.

Gotowe roladki podajemy z świeżą kolendrą, granatem, czerwoną cebulą, orzechami oraz oliwą. Smacznego!

Jeśli jednak obiad to dla Was danie mięsne, klikajcie po przepis na aromatyczny paprykarz z kurczakiem i domowymi kluseczkami.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat