Pomidorowa zupa z bakłażanem, oliwkami i makaronem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Pyszna zupa ze świeżymi warzywami. Pomidorowa, ale we włoskim stylu, bo z bakłażanem i oliwkami. W takiej zupie nie mogło też zabraknąć makaronu ;)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

N zupę pomidorową:

  • bulion drobiowy

    1 litr
  • woda

    2 szklanki
  • marchewka

    1 sztuka
  • bakłażan

    1 sztuka
  • pomidory malinowe

    3 sztuki
  • czarne oliwki

    100 gramów
  • makaron grube wstążki

    250 gramów
  • oliwa

    3 łyżki
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obraną marchewkę przekroić na pół, a następnie posiekać w talarki. Włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować, aż będzie miękka.

Bakłażana obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek i smażyć, aż się przyrumieni i zacznie ładnie pachnieć. Przełożyć do gotującej się marchewki.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Wlać gorący bulion, przyprawić i gotować, około 30 minut, aż pomidory w większości się rozpadną. Pod koniec dodać pokrojone na pół oliwki.

W czasie, kiedy gotuje się zupa w drugim garnku ugotować makaron w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gotową zupę podawać z makaronem i kleksem śmietany lub całą zupę zabielić.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 16.11.2018 21:26
Dodanie smażonego bakłażana to ciekawy pomysł. Pomidorowa nabiera zupełnie nowego wyrazu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat