Zapiekanka makaronowa z bakłażanem

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem w roli głównej i mielonym mięsem drobiowym. Bardzo dobra po podgrzaniu jak nam zostanie. Z porem, który bardzo lubię.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty

    200 gramów
  • makaron świderki

    50 gramów
  • por

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • śmietana gęsta

    50 mililitrów
  • jogurt grecki

    125 mililitrów
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • czubrica czerwona

    1 szczypta
  • ser żółty

    15 dag
  • przyprawa do kurczaka

    1 łyżeczka
  • mięso mielone drobiowe

    30 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

    60 mililitrów
  • bakłażan

    1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe

    5 sztuk
  • parmezan starty

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makarony gotuję al dente w osolonej wodzie. Cebulę kroję drobno, przesmażam na patelni, dodaję mięso mielone i dalej przesmażam, doprawiam solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojony por na oleju. Bakłażana kroję w plastry posypuję solą i odstawiam na 30 minut, po tym czasie sól zmywam i smażę bakłażana na patelni, doprawiam pieprzem. Do miseczki przekładam śmietanę, dodaję jogurt, czosnek sprasowany, ser żółty, sól, pieprz, bazylię świeżą,czubricę, dodaję makaron i mieszam. Kilka łyżek makaronu świderki zostawiam do posypania wierzchu. Makaron przekładam do naczynia do zapiekania, układam na nim mięso, dodaję por, układam plastry bakłażana, dodaję pomidorki koktajlowe. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 30 minut. Pod koniec pieczenia posypuję parmezanem,a przed podaniem posypuję bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat