Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta z pieczonego bakłażana z oliwkami

5.0
(21)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pasta z bakłażana z dodatkiem oliwek: zielonych i czarnych będzie pysznie smakować na chrupiących grzaneczkach.

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
sok z cytryny
czosnek 2 ząbki
cebula czerwona 1 sztuka
oliwki zielone Smak 6 sztuk
suszone pomidory z ziołami 6 sztuk
kapary 1 łyżka
natka kolendry 1 pęczek
orzeszki ziemne 2 łyżki
pieczywo tostowe kilka sztuk

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Kmin rzymski mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z pieczonego bakłażana z oliwkami

Umyty i osuszony bakłażan kroimy na pół, miąższ nacinamy w kratkę, skrapiamy sokiem z ½ cytryny, posypujemy solą. Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor.

Bakłażany przekładamy na deskę, posypujemy posiekanym czosnkiem.

Doprawiamy do smaku kminem rzymskim, ziołami prowansalskimi i polewamy olejem z suszonych pomidorów. Pieczemy w 180°C ok. 30 minut.

Cebulę kroimy w kosteczkę, oliwki – w krążki, suszone pomidory – w paseczki, a kolendrę drobno siekamy. Gdy bakłażan ostygnie, łyżką wyjmujemy miąższ i przekładamy do miski. Dodajemy oliwki, cebulę, pozostały sok z cytryny, kapary, kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów, suszone pomidory i kolendrę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy.

Pastę z bakłażana podajemy na ciepłych tostach i posypujemy uprażonymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak