Pasta z pieczonego bakłażana z oliwkami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pasta z bakłażana z dodatkiem oliwek: zielonych i czarnych będzie pysznie smakować na chrupiących grzaneczkach.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1 sztuka
  • sok z cytryny

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • oliwki zielone Smak

    6 sztuk
  • suszone pomidory z ziołami

    6 sztuk
  • kapary

    1 łyżka
  • natka kolendry

    1 pęczek
  • orzeszki ziemne

    2 łyżki
  • pieczywo tostowe

    kilka sztuk

Do smaku:

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • kmin rzymski

  • zioła prowansalskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyty i osuszony bakłażan kroimy na pół, miąższ nacinamy w kratkę, skrapiamy sokiem z ½ cytryny, posypujemy solą. Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor.

Bakłażany przekładamy na deskę, posypujemy posiekanym czosnkiem.

Doprawiamy do smaku kminem rzymskim, ziołami prowansalskimi i polewamy olejem z suszonych pomidorów. Pieczemy w 180°C ok. 30 minut.

Cebulę kroimy w kosteczkę, oliwki – w krążki, suszone pomidory – w paseczki, a kolendrę drobno siekamy. Gdy bakłażan ostygnie, łyżką wyjmujemy miąższ i przekładamy do miski. Dodajemy oliwki, cebulę, pozostały sok z cytryny, kapary, kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów, suszone pomidory i kolendrę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy.

Pastę z bakłażana podajemy na ciepłych tostach i posypujemy uprażonymi orzechami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat