Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z pieczonego bakłażana z oliwkami
Umyty i osuszony bakłażan kroimy na pół, miąższ nacinamy w kratkę, skrapiamy sokiem z ½ cytryny, posypujemy solą. Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor.
Bakłażany przekładamy na deskę, posypujemy posiekanym czosnkiem.
Doprawiamy do smaku kminem rzymskim, ziołami prowansalskimi i polewamy olejem z suszonych pomidorów. Pieczemy w 180°C ok. 30 minut.
Cebulę kroimy w kosteczkę, oliwki – w krążki, suszone pomidory – w paseczki, a kolendrę drobno siekamy. Gdy bakłażan ostygnie, łyżką wyjmujemy miąższ i przekładamy do miski. Dodajemy oliwki, cebulę, pozostały sok z cytryny, kapary, kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów, suszone pomidory i kolendrę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy.
Pastę z bakłażana podajemy na ciepłych tostach i posypujemy uprażonymi orzechami.