Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Bakłażan nadziewany pomidorami i fetą, odc. 35
1. Bakłażana przekrajamy na pół. Miąższ nacinamy w szachownicę, uważając, by nie przeciąć skóry, solimy i za pomocą pędzelka obficie smarujemy oliwą. Na koniec oprószamy kminem rzymskim.
2. Tak przygotowanego bakłażana układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Czas pieczenia to 45 minut. Gdy bakłażan się piecze, możemy przygotować farsz.
3. Czosnek zgniatamy nożem i kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Pomidorów nie musimy obierać ze skórki, kroimy je w drobną kostkę. Siekamy oliwki oraz kolendrę.
4. W dużym rondlu podgrzewamy pozostałą część oliwy, ok. 2 łyżek. Wrzucamy czosnek, cebulę i mieszając, podsmażamy minutę. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i pomidory. Ponownie mieszamy przez minutę i zawartość rondla doprawiamy papryką węgierską.
5. Po chwili dodajemy oliwki, kolendrę, doprawiamy solą himalajską i mieszając, gotujemy jeszcze chwilę.
6. Połówki bakłażana wyjmujemy z piekarnika. Łyżką wydrążamy miąższ, uważając, by nie uszkodzić skórki. Upieczony miąższ siekamy drobno i dodajemy do rondla z farszem.
7. Wymieszanym farszem nadziewamy bakłażany.
8. Ser feta trzemy na dużych oczkach tarki i układamy go na bakłażanach, a następnie posypujemy oregano.
9. Nadziewane bakłażany wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 15 minut – do czasu, aż ser się zapiecze.