odc. 35 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Bakłażan nadziewany pomidorami i fetą, odc. 35

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pieczony bakłażan nadziewany warzywami i serem feta. Idealna propozycja dla wszystkich wegetarian i nie tylko. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    2 sztuki
  • oliwa

    5 łyżek
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    1 sztuka
  • pomidory malinowe

    2 sztuki
  • oliwki czarne Smak

    5 sztuk
  • oliwki zielone Smak

    10 sztuk
  • świeża kolendra

    1 pęczek
  • przecier pomidorowy

    3 łyżeczki
  • ser feta

    100 gramów
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    do smaku
  • Papryka węgierska słodka mielona Prymat

    do smaku
  • Oregano suszone Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Bakłażana przekrajamy na pół. Miąższ nacinamy w szachownicę, uważając, by nie przeciąć skóry, solimy i za pomocą pędzelka obficie smarujemy oliwą. Na koniec oprószamy kminem rzymskim.

2. Tak przygotowanego bakłażana układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Czas pieczenia to 45 minut. Gdy bakłażan się piecze, możemy przygotować farsz.

3. Czosnek zgniatamy nożem i kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Pomidorów nie musimy obierać ze skórki, kroimy je w drobną kostkę. Siekamy oliwki oraz kolendrę.

4. W dużym rondlu podgrzewamy pozostałą część oliwy, ok. 2 łyżek. Wrzucamy czosnek, cebulę i mieszając, podsmażamy minutę. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i pomidory. Ponownie mieszamy przez minutę i zawartość rondla doprawiamy papryką węgierską.

5. Po chwili dodajemy oliwki, kolendrę, doprawiamy solą himalajską i mieszając, gotujemy jeszcze chwilę.

6. Połówki bakłażana wyjmujemy z piekarnika. Łyżką wydrążamy miąższ, uważając, by nie uszkodzić skórki. Upieczony miąższ siekamy drobno i dodajemy do rondla z farszem.

7. Wymieszanym farszem nadziewamy bakłażany.

8. Ser feta trzemy na dużych oczkach tarki i układamy go na bakłażanach, a następnie posypujemy oregano.

9. Nadziewane bakłażany wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 15 minut – do czasu, aż ser się zapiecze.

Doradca Smaku
Bakłażan świetnie smakuje na ciepło, jako pełnowartościowe danie, ale możemy podawać go także na zimno – jako dodatek do grillowanych mięs.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat