Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Sałatka z bakłażana i konfitowanych pomidorów, odc. 7

5.0
(43)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

bakłażan 2 szt.
oliwa 150 ml
pomidory koktajlowe (czerwone) 80 g
Musztarda francuska Prymat 2 łyżki
ocet balsamiczny 50 ml
czosnek 1 ząbek
ser feta 200 g
oliwki zielone kilkanaście sztuk
cykoria kilka listków
sałata włoska kila liści
rukola 1 garść
roszponka 1 garść
szynka parmeńska 5 plastrów
bazylia kilka listków do dekoracji

Do smaku

oregano
tymianek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Sałatka z bakłażana i konfitowanych pomidorów, odc. 7

Kroki postępowania

1
Bakłażany obieramy ze skóry i kroimy w jednocentymetrowe plasterki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i doprawiamy oregano. Pieczemy w temperaturze 180°C-200°C przez 10−12 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Sałatka z bakłażana i konfitowanych pomidorów, odc. 7 foto
2
Konfitowane pomidory:
Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół i smażymy na lekko rozgrzanej patelni ze sporą ilością (ok. 70 ml) oliwy. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Sałatka z bakłażana i konfitowanych pomidorów, odc. 7 foto
3
Sos:
Łączymy 2 łyżki musztardy z 50 ml octu balsamicznego i 20 ml oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Ser feta kroimy w kostkę i łączymy z w misce z drobno posiekanym czosnkiem oraz całymi oliwkami. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy. Dodajemy odsączone z oliwy konfitowane pomidory i ponownie delikatnie mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Sałatka z bakłażana i konfitowanych pomidorów, odc. 7 foto
4
Na talerze wykładamy cykorię, sałatę włoską, rukolę i roszponkę, upieczone bakłażany oraz sałatkę z fety, oliwek i konfitowanych pomidorów. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Dekorujemy plastrami szynki parmeńskiej i świeżą bazylią.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Sałatka z bakłażana i konfitowanych pomidorów, odc. 7 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 14.03.2018 13:34
Takie sałatki mogłabym jeść codziennie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak