Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
bakłażan
2 szt. -
oliwa
150 ml -
pomidory koktajlowe (czerwone)
80 g -
Musztarda francuska Prymat
2 łyżki -
ocet balsamiczny
50 ml -
czosnek
1 ząbek -
ser feta
200 g -
oliwki zielone
kilkanaście sztuk -
cykoria
kilka listków -
sałata włoska
kila liści -
rukola
1 garść -
roszponka
1 garść -
szynka parmeńska
5 plastrów -
bazylia
kilka listków do dekoracji
Do smaku
-
oregano
-
tymianek
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VIII: Sałatka z bakłażana i konfitowanych pomidorów, odc. 7
Kroki postępowania


Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół i smażymy na lekko rozgrzanej patelni ze sporą ilością (ok. 70 ml) oliwy. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.

Łączymy 2 łyżki musztardy z 50 ml octu balsamicznego i 20 ml oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Ser feta kroimy w kostkę i łączymy z w misce z drobno posiekanym czosnkiem oraz całymi oliwkami. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy. Dodajemy odsączone z oliwy konfitowane pomidory i ponownie delikatnie mieszamy.

Komentarze (1)