Pieczony bakłażan ze szpinakiem, pomidorami, kaparami i serem feta

Pieczony bakłażan ze szpinakiem, pomidorami, kaparami i serem feta

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Bakłażany faszerowane pomidorami, kaparami, kaszą kuskus to pyszna wegetariańska propozycja na obiad lub lunch. Dodatek sera feta ciekawie uzupełnia smak pieczonych warzyw i kaszy.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bakłażany:

  • bakłażan

    2 sztuki
  • sok z cytryny

    z 1 owocu
  • olej z suszonych pomidorów

Farsz:

  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • szpinak

    200 gramów
  • kuskus

    2 szklanki
  • pomidory suszone

    4 sztuki
  • kapary

    1 łyżka
  • pomidor

    4 sztuki

Do smaku:

  • oregano suszone Prymat

  • kmin rzymski

  • chili pieprz cayenne

  • sól morska

Do dekoracji:

  • jogurt gęsty

    2 łyżki
  • ser feta

    100 gramów
  • natka kolendry

    1/2 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotować kaszę kuskus.

Bakłażana kroimy wzdłuż, a środek nacinamy w kratkę. Każdą naciętą jasną część bakłażana, skrapiamy sokiem z cytryny, olejem z suszonych pomidorów i solimy.

Bakłażany układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Na oleju smażymy pokrojone: cebulę, czosnek i szpinak około 3 minut. 

Bakłażana studzimy wydrążamy środek tak, aby część pozostawała na skórze, miąższ siekamy w kostkę. 

Do dużej miski wkładamy kaszę, suszone pomidory, kapary, szpinak, obrane ze skóry pomidory, miąższ bakłażana, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy bakłażana i pieczemy około 15 minut w temp. 180°C

Podajemy z zimnym gęsty jogurtem z kolendrą i kawałkami sera feta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat