BROKUŁY W ROLI GŁÓWNEJ

TOP - Grafika główna

Brokuły z wyglądu przypominają kalafior i są jego kuzynem. Nie sposób jednak ich ze sobą pomylić, ze względu na piękny, zielony kolor, którym się charakteryzują. Brokuły znane były już w starożytnym Rzymie, a do Polski trafiły w XVI wieku za sprawą królowej Bony.

 

Mimo iż brokuły zdobyły niemałą popularność w kuchniach całego świata, nie każdy za nimi przepada. Wynika to często z nieodpowiedniej obróbki. Brokuły powinno się gotować krótko, tak aby były chrupiące. Nie wolno dopuścić aby warzywo się rozgotowało, bo będzie wtedy zwyczajnie niesmaczne. Poszczególne  części brokułów powinno się gotować przez różną ilość czasu. Najdelikatniejszą część, czyli różyczki, gotujcie zaledwie kilka minut. Nieco dłuższej obróbce termicznej należy poddać łodygi. Brokuły można również smażyć, zapiekać, blanszować oraz spożywać na surowo. W tym ostatnim przypadku, do jedzenia przeznacza się głównie delikatne różyczki.

 

Brokuły do znakomity dodatek do różnorodnych sałatek, tart, zapiekanek. Ze względu na swój delikatny smak, brokuły fantastycznie komponują się z sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięsa, ale można je również traktować jako główny składnik posiłku. Można je również łączyć z serem feta oraz serem pleśniowym. Chyba każdy choć raz jadł pyszną zupę krem z brokułów. Z brokułów przyrządza się również pyszne koktajle witaminowe.

 

Sprawdźcie nasze propozycje na dania z brokułami!

prymat