Zapiekana pierś z kurczaka z żurawiną na sosie z sezamu i brokuł z brązowym ryżem

Zapiekana pierś z kurczaka z żurawiną na sosie z sezamu i brokuł z brązowym ryżem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dobrze skomponowany obiad to podstawa. Ważne, żeby był sycący i dostarczał jak najwięcej niezbędnych wartości odżywczych. Wybierając i przygotowując produkty pamiętajmy o ich kaloryczności. Zapraszam na niskokaloryczny obiad z soczystym kurczakiem, z dodatkiem żurawiny i brokułów. Polecam!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • pierś z kurczaka

    150 gramów
  • żurawina

    1 garść
  • rozmaryn

    1 szczypta
  • brokuł

    4 różyczki
  • kolendra

    1 szczypta
  • sezam

    1 szczypta
  • ryż brązowy

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W piersi robimy kieszonkę i faszerujemy ją uprzednio sparzoną i poszatkowaną żurawiną oraz drobno posiekanym rozmarynem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 C. Brokuł parujemy lub gotujemy do miękkości, przekładamy do miksera. Dodajemy sezam, kolendrę i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu (jeżeli masa jest za gęsta, dodajemy odrobinę wody). Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

18.07.2018 21:39
Pyszne danie ,super pomysł na smakowitą pierś.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat