Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka brokułowa z fetą

5.0
(79)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Prosta, trzyskładnikowa, a przy tym pyszna sałatka. Delikatne brokuły, wyrazisty ser i chrupiący słonecznik świetnie smakują oblane aromatycznym sosem czosnkowym.

Składniki:

Na sałatkę:

brokuły 1 sztuka
ser feta 200 gramów
słonecznik łuskany 5 łyżek

Na sos czosnkowy:

majonez 3 łyżki
jogurt naturalny 3 łyżki
czosnek 1.5 ząbków
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Porada

Do przyrządzenia sosu czosnkowego zamiast jogurtu można użyć śmietany 18% - sos będzie miał wówczas delikatniejszą, kremową konsystencję. Wodę, w której gotujemy brokuła dobrze jest lekko posłodzić - pomoże to zachować ładny kolor warzywa.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka brokułowa z fetą

Brokuły podzielić na małe cząstki, wrzucić na osolony i lekko posłodzony wrzątek i gotować 5 minut.

Słonecznik podprażyć na suchej patelni.

Ser feta pokroić w kostkę.

Czosnek przecisnąć przez praskę i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami sosu czosnkowego. Można zrobić to przy pomocy zakręconego słoiczka.

Po wystudzeniu brokułu delikatnie wymieszać go z fetą, polać sosem czosnkowym i posypać prażonym słonecznikiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak