Doradca Smaku VIII, Tarta z brokułami i pieczarkami, odc. 19

odc. 19 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII, Tarta z brokułami i pieczarkami, odc. 19

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    250 g
  • masło

    140 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • woda

    1/4 szklanki
  • fasola

    sucha do obciążenia ciasta

Nadzienie

  • brokuł

    400 g
  • pieczarki

    7 sztuk średniej wielkości
  • oliwa

    do smażenia
  • szynka

    150 g
  • pomidorki koktajlowe

    4-5 sztuk
  • śmietana 18 proc

    250 ml
  • jajko

    2 szt.
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VIII, Tarta z brokułami i pieczarkami, odc. 19

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII, Tarta z brokułami i pieczarkami, odc. 19 foto
Do dużej miski wsypujemy mąkę, pokrojone zimne masło (niewielką ilość zostawiamy do wysmarowania tartownicy). Ugniatamy do momentu, aż składniki się połączą. Dosypujemy sól i dolewamy wodę. Wyrabiamy ciasto, formujemy z niego kulę. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII, Tarta z brokułami i pieczarkami, odc. 19 foto
Następnie ciasto wałkujemy. Wykładamy na posmarowaną pozostałym masłem, okrągłą formę do tarty o średnicy 26 cm.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII, Tarta z brokułami i pieczarkami, odc. 19 foto
Na ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy fasolę. Pieczemy w temperaturze 185˚C przez 10-15 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII, Tarta z brokułami i pieczarkami, odc. 19 foto
Pieczarki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Szynkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i przekładamy pieczarki. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i solą. Chwilę podsmażamy i dodajemy szynkę.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII, Tarta z brokułami i pieczarkami, odc. 19 foto
W garnku gotujemy wodę, solimy i dodajemy podzielony na różyczki brokuł. Gotujemy chwilę, żeby brokuł się nie rozgotował. Następnie go odcedzamy.
Krok 6 - Doradca Smaku VIII, Tarta z brokułami i pieczarkami, odc. 19 foto

Do średniej wielkości miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajka i mieszamy. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Do masy dodajemy usmażone pieczarki z szynką. Doprawiamy pieprzem ziołowym.

Krok 7 - Doradca Smaku VIII, Tarta z brokułami i pieczarkami, odc. 19 foto
Na wcześniej podpieczony spód od tarty (po lekkim wystygnięciu) wykładamy masę z pieczarkami i szynką.
Krok 8 - Doradca Smaku VIII, Tarta z brokułami i pieczarkami, odc. 19 foto
Następnie układamy różyczki brokułu i pokrojone na pół pomidory koktajlowe. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30-35 minut.
Krok 9 - Doradca Smaku VIII, Tarta z brokułami i pieczarkami, odc. 19 foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Bożena Matuszczyk 04.04.2018 23:14
Smakowita i kusząca tarta.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat