Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII, Tarta z brokułami i pieczarkami, odc. 19

5.0
(178)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 250 g
masło 140 g
sól 1/2 łyżeczki
woda 1/4 szklanki
fasola sucha do obciążenia ciasta

Nadzienie

brokuł 400 g
pieczarki 7 sztuk średniej wielkości
oliwa do smażenia
szynka 150 g
pomidorki koktajlowe 4-5 sztuk
śmietana 18 proc 250 ml
jajko 2 szt.
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII, Tarta z brokułami i pieczarkami, odc. 19

Kroki postępowania

1
Do dużej miski wsypujemy mąkę, pokrojone zimne masło (niewielką ilość zostawiamy do wysmarowania tartownicy). Ugniatamy do momentu, aż składniki się połączą. Dosypujemy sól i dolewamy wodę. Wyrabiamy ciasto, formujemy z niego kulę. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII, Tarta z brokułami i pieczarkami, odc. 19 foto
2
Następnie ciasto wałkujemy. Wykładamy na posmarowaną pozostałym masłem, okrągłą formę do tarty o średnicy 26 cm.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII, Tarta z brokułami i pieczarkami, odc. 19 foto
3
Na ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy fasolę. Pieczemy w temperaturze 185˚C przez 10-15 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII, Tarta z brokułami i pieczarkami, odc. 19 foto
4
Pieczarki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Szynkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i przekładamy pieczarki. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i solą. Chwilę podsmażamy i dodajemy szynkę.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII, Tarta z brokułami i pieczarkami, odc. 19 foto
5
W garnku gotujemy wodę, solimy i dodajemy podzielony na różyczki brokuł. Gotujemy chwilę, żeby brokuł się nie rozgotował. Następnie go odcedzamy.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII, Tarta z brokułami i pieczarkami, odc. 19 foto
6

Do średniej wielkości miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajka i mieszamy. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Do masy dodajemy usmażone pieczarki z szynką. Doprawiamy pieprzem ziołowym.

Krok 6 - Doradca Smaku VIII, Tarta z brokułami i pieczarkami, odc. 19 foto
7
Na wcześniej podpieczony spód od tarty (po lekkim wystygnięciu) wykładamy masę z pieczarkami i szynką.
Krok 7 - Doradca Smaku VIII, Tarta z brokułami i pieczarkami, odc. 19 foto
8
Następnie układamy różyczki brokułu i pokrojone na pół pomidory koktajlowe. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30-35 minut.
Krok 8 - Doradca Smaku VIII, Tarta z brokułami i pieczarkami, odc. 19 foto
9
Smacznego!
Krok 9 - Doradca Smaku VIII, Tarta z brokułami i pieczarkami, odc. 19 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 04.04.2018 23:14
Smakowita i kusząca tarta.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak