Obiad: Makaron ze szpinakiem, brokułem i ciecierzycą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta wegetariańska | Dzień 1 | Obiad

Karina Białek, dietetyk aplikacji Peater:

„Brokuły to broń przeciwko nowotworom! Zawarty w nich sulforafan wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli niwelujące wolne rodniki, a tym samym zmniejszające ryzyko rozwoju raka.”

Ten i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne obiady znajdziesz w Diecie Wegetariańskiej, dostępnej w aplikacji dietetycznej Peater.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne pełnoziarnisty

    70 g
  • brokuł

    80 g (1 szklanka)
  • szpinak świeży

    28 g (1 szklanka)
  • czosnek

    1 ząbek (ok. 7 g)
  • ciecierzyca konserwowa, bez zalewy

    91 g (ok. 1/2 szklanki)
  • mleczko kokosowe

    119 ml (ok. 1/2 szklanki)
  • olej rzepakowy rafinowany

    4 ml (2 łyżeczki)
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

2. Brokuł umyj i podziel na różyczki.

3. Ciecierzycę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą.

4. Czosnek obierz i posiekaj.

5. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż czosnek. Następnie dodaj szpinak, brokuła i smaż przez około 5 minut.

6. Wlej mleczko kokosowe, dodaj przyprawy, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.

7. Gdy warzywa będą już miękkie dodaj makaron, ciecierzycę i smaż jeszcze przez chwilę.

8. Gotowe danie przełóż na talerz.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat