Obiad: Makaron ze szpinakiem, brokułem i ciecierzycą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta wegetariańska | Dzień 1 | Obiad

Karina Białek, dietetyk aplikacji Peater:

„Brokuły to broń przeciwko nowotworom! Zawarty w nich sulforafan wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli niwelujące wolne rodniki, a tym samym zmniejszające ryzyko rozwoju raka.”

Ten i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne obiady znajdziesz w Diecie Wegetariańskiej, dostępnej w aplikacji dietetycznej Peater.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne pełnoziarnisty

    70 g
  • brokuł

    80 g (1 szklanka)
  • szpinak świeży

    28 g (1 szklanka)
  • czosnek

    1 ząbek (ok. 7 g)
  • ciecierzyca konserwowa, bez zalewy

    91 g (ok. 1/2 szklanki)
  • mleczko kokosowe

    119 ml (ok. 1/2 szklanki)
  • olej rzepakowy rafinowany

    4 ml (2 łyżeczki)
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

2. Brokuł umyj i podziel na różyczki.

3. Ciecierzycę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą.

4. Czosnek obierz i posiekaj.

5. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż czosnek. Następnie dodaj szpinak, brokuła i smaż przez około 5 minut.

6. Wlej mleczko kokosowe, dodaj przyprawy, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.

7. Gdy warzywa będą już miękkie dodaj makaron, ciecierzycę i smaż jeszcze przez chwilę.

8. Gotowe danie przełóż na talerz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat