Krem brokułowo - jaglany z pulpecikami

Krem brokułowo - jaglany z pulpecikami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Nabieramy formy na wiosnę! :) Dla wszystkich chcących w smaczny sposób wzmocnić i oczyścić organizm po zimie, polecam zupę krem z brokułów i kaszy jaglanej z dodatkiem młodego jęczmienia. Krem w wersji dla mięsożerców możemy urozmaicić mięsnym dodatkiem. Gorąco polecam soczyste pulpeciki z indyka.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

KREM BROKUŁOWO - JAGLANY

  • bulion warzywny

    1.2 litra
  • brokuł

    1 sztuka
  • kasza jaglana

    1 szklanka
  • korzeń pietruszki

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    0.3 sztuki
  • marchewka

    1 sztuka
  • cebula szalotka

    2 sztuki
  • młody jęczmień sproszkowany

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • gałązki rozmarynu

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej z awokado

    30 ml

PULPECIKI

  • polędwica z indyka

    2 sztuki
  • pieczarki małe

    250 gramów
  • szalotka

    2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • bułka

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • mleko

    0.5 szklanki
  • mąka jaglana

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • bulion

    1 litr

DODATKI

  • pestki dyni

    1 garść
  • zielenina

    1 gałązka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

KROK 1. KREM BROKUŁOWO-JAGLANY.

Do gotującego się bulionu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, gałązkę rozmarynu, brokuł podzielony na różyczki oraz pokrojoną na kawałki pietruszkę, seler i marchewkę. Szalotki szklimy delikatnie na oleju z awokado i dodajemy do bulionu. Wszystko gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. Na koniec do zupy dodajemy szklankę ugotowanej kaszy jaglanej, młody jęczmień i posiekaną natkę pietruszki. Wyciągamy ziela angielskie oraz liść laurowy i miksujemy wszystko na jednolitą oraz gładką masę. Krem doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

* Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodajmy więcej bulionu.

KROK 2. PULPECIKI.

Bułkę gryczaną moczymy w mleku. Szalotkę szklimy na maśle, a następnie dorzucamy do niej dokładnie umyte mini pieczarki. Grzybki smażymy do momentu odparowania z nich nadmiaru wody, a następnie studzimy. Oczyszczone polędwiczki z indyka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bułką, podsmażoną szalotką i pieczarkami. Do zmielonych składników dodajemy jajko, natkę pietruszki, sól oraz pieprz i wyrabiamy masę. Formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w mące jaglanej i wrzucamy do gotującego się bulionu na około 20 minut.

* Jeśli masa mięsna klei nam się do rąk, zmoczmy dłonie w zimnej wodzie.

Krem jaglano-brokułowy podajemy z pulpecikami, kleksem oleju z awokado, pestkami dyni i ulubioną zieleniną.

Życzę smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

26.02.2019 15:27
Pięknie podany : )

Bożena Matuszczyk

25.02.2019 12:39
Dla mnie poproszę porcję tego pysznego kremu. Krem pod moje smaki pychotka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat