Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
KREM BROKUŁOWO - JAGLANY
-
bulion warzywny
1.2 litra -
brokuł
1 sztuka -
kasza jaglana
1 szklanka -
korzeń pietruszki
1 sztuka -
seler korzeniowy
0.3 sztuki -
marchewka
1 sztuka -
cebula szalotka
2 sztuki -
młody jęczmień sproszkowany
1 łyżeczka -
natka pietruszki
1 pęczek -
ziele angielskie
2 sztuki -
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka -
gałązki rozmarynu
1 sztuka -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta -
olej z awokado
30 ml
PULPECIKI
-
polędwica z indyka
2 sztuki -
pieczarki małe
250 gramów -
szalotka
2 sztuki -
jajko
1 sztuka -
bułka
1 sztuka -
natka pietruszki
1 łyżka -
mleko
0.5 szklanki -
mąka jaglana
3 łyżki -
masło
1 łyżka -
bulion
1 litr
DODATKI
-
pestki dyni
1 garść -
zielenina
1 gałązka
Przepis i sposób przygotowania Krem brokułowo - jaglany z pulpecikami
KROK 1. KREM BROKUŁOWO-JAGLANY.
Do gotującego się bulionu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, gałązkę rozmarynu, brokuł podzielony na różyczki oraz pokrojoną na kawałki pietruszkę, seler i marchewkę. Szalotki szklimy delikatnie na oleju z awokado i dodajemy do bulionu. Wszystko gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. Na koniec do zupy dodajemy szklankę ugotowanej kaszy jaglanej, młody jęczmień i posiekaną natkę pietruszki. Wyciągamy ziela angielskie oraz liść laurowy i miksujemy wszystko na jednolitą oraz gładką masę. Krem doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
* Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodajmy więcej bulionu.
KROK 2. PULPECIKI.
Bułkę gryczaną moczymy w mleku. Szalotkę szklimy na maśle, a następnie dorzucamy do niej dokładnie umyte mini pieczarki. Grzybki smażymy do momentu odparowania z nich nadmiaru wody, a następnie studzimy. Oczyszczone polędwiczki z indyka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bułką, podsmażoną szalotką i pieczarkami. Do zmielonych składników dodajemy jajko, natkę pietruszki, sól oraz pieprz i wyrabiamy masę. Formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w mące jaglanej i wrzucamy do gotującego się bulionu na około 20 minut.
* Jeśli masa mięsna klei nam się do rąk, zmoczmy dłonie w zimnej wodzie.
Krem jaglano-brokułowy podajemy z pulpecikami, kleksem oleju z awokado, pestkami dyni i ulubioną zieleniną.
Życzę smacznego!
Komentarze (2)