Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem brokułowo - jaglany z pulpecikami

5.0
(24)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Nabieramy formy na wiosnę! :) Dla wszystkich chcących w smaczny sposób wzmocnić i oczyścić organizm po zimie, polecam zupę krem z brokułów i kaszy jaglanej z dodatkiem młodego jęczmienia. Krem w wersji dla mięsożerców możemy urozmaicić mięsnym dodatkiem. Gorąco polecam soczyste pulpeciki z indyka.

Składniki:

KREM BROKUŁOWO - JAGLANY

bulion warzywny 1.2 litra
brokuł 1 sztuka
kasza jaglana 1 szklanka
korzeń pietruszki 1 sztuka
seler korzeniowy 0.3 sztuki
marchewka 1 sztuka
cebula szalotka 2 sztuki
młody jęczmień sproszkowany 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 pęczek
ziele angielskie 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
gałązki rozmarynu 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej z awokado 30 ml

PULPECIKI

polędwica z indyka 2 sztuki
pieczarki małe 250 gramów
szalotka 2 sztuki
jajko 1 sztuka
bułka 1 sztuka
natka pietruszki 1 łyżka
mleko 0.5 szklanki
mąka jaglana 3 łyżki
masło 1 łyżka
bulion 1 litr

DODATKI

pestki dyni 1 garść
zielenina 1 gałązka

Przepis i sposób przygotowania na: Krem brokułowo - jaglany z pulpecikami

KROK 1. KREM BROKUŁOWO-JAGLANY.

Do gotującego się bulionu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, gałązkę rozmarynu, brokuł podzielony na różyczki oraz pokrojoną na kawałki pietruszkę, seler i marchewkę. Szalotki szklimy delikatnie na oleju z awokado i dodajemy do bulionu. Wszystko gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. Na koniec do zupy dodajemy szklankę ugotowanej kaszy jaglanej, młody jęczmień i posiekaną natkę pietruszki. Wyciągamy ziela angielskie oraz liść laurowy i miksujemy wszystko na jednolitą oraz gładką masę. Krem doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

* Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodajmy więcej bulionu.

KROK 2. PULPECIKI.

Bułkę gryczaną moczymy w mleku. Szalotkę szklimy na maśle, a następnie dorzucamy do niej dokładnie umyte mini pieczarki. Grzybki smażymy do momentu odparowania z nich nadmiaru wody, a następnie studzimy. Oczyszczone polędwiczki z indyka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bułką, podsmażoną szalotką i pieczarkami. Do zmielonych składników dodajemy jajko, natkę pietruszki, sól oraz pieprz i wyrabiamy masę. Formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w mące jaglanej i wrzucamy do gotującego się bulionu na około 20 minut.

* Jeśli masa mięsna klei nam się do rąk, zmoczmy dłonie w zimnej wodzie.

Krem jaglano-brokułowy podajemy z pulpecikami, kleksem oleju z awokado, pestkami dyni i ulubioną zieleniną.

Życzę smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 26.02.2019 15:27
Pięknie podany : )
Bożena Matuszczyk 25.02.2019 12:39
Dla mnie poproszę porcję tego pysznego kremu. Krem pod moje smaki pychotka.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak