Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Penne z brokułami w sosie serowym, odc. 40
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Papryczkę chili i suszone pomidory kroimy w paski. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek, papryczkę chili, suszone pomidory. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy białym pieprzem i mieszamy.
Brokuł dzielimy na różyczki i parzymy w osolonej wodzie. Dodajemy do garnka. Wlewamy białe wino, doprawiamy gałką muszkatołową i mieszamy. Zielone oliwki siekamy, dodajemy do sosu. Możemy doprawić do smaku solą morską. Dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy.
Boczek kroimy na cienkie plastry i smażymy z dwóch stron na patelni. Doprawiamy czarnym pieprzem.
Danie podajemy w głębokich talerzach. Na każdej porcji kładziemy po 3 plastry sera gorgonzola, a na nich podsmażone plastry boczku. Dekorujemy listkiem świeżej bazylii.