Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron penne
300 gramów -
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 sztuka -
papryczka chilli
1/2 sztuki -
suszone pomidory z ziołami Smak
6 sztuk -
brokuły
250 gramów -
wino białe wytrawne
200 mililitrów -
boczek wędzony
100 gramów -
oliwki zielone
20 gramów -
ser gorgonzola
150 gramów -
oliwa
100 mililitrów -
bazylia świeża
kilka sztuk
Do smaku:
-
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
-
Pieprz biały mielony Prymat
-
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
-
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku IX: Penne z brokułami w sosie serowym, odc. 40
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Papryczkę chili i suszone pomidory kroimy w paski. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek, papryczkę chili, suszone pomidory. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy białym pieprzem i mieszamy.
Brokuł dzielimy na różyczki i parzymy w osolonej wodzie. Dodajemy do garnka. Wlewamy białe wino, doprawiamy gałką muszkatołową i mieszamy. Zielone oliwki siekamy, dodajemy do sosu. Możemy doprawić do smaku solą morską. Dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy.
Boczek kroimy na cienkie plastry i smażymy z dwóch stron na patelni. Doprawiamy czarnym pieprzem.
Danie podajemy w głębokich talerzach. Na każdej porcji kładziemy po 3 plastry sera gorgonzola, a na nich podsmażone plastry boczku. Dekorujemy listkiem świeżej bazylii.
Komentarze (5)