Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku IX: Penne z brokułami w sosie serowym, odc. 40

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(266)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Danie inspirowane kuchnią włoską - makaron penne z brokułami, serem gorgonzola i boczkiem. Pyszna i prosta propozycja!

Składniki:

makaron penne
300 gramów
czosnek
2 ząbki
cebula
1 sztuka
papryczka chilli
1/2 sztuki
suszone pomidory z ziołami Smak
6 sztuk
brokuły
250 gramów
wino białe wytrawne
200 mililitrów
boczek wędzony
100 gramów
oliwki zielone
20 gramów
Sklep Prymat
ser gorgonzola
150 gramów
oliwa
100 mililitrów
bazylia świeża
kilka sztuk

Do smaku:

Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sklep Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Penne z brokułami w sosie serowym, odc. 40

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Papryczkę chili i suszone pomidory kroimy w paski. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek, papryczkę chili, suszone pomidory. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy białym pieprzem i mieszamy.

Brokuł dzielimy na różyczki i parzymy w osolonej wodzie. Dodajemy do garnka. Wlewamy białe wino, doprawiamy gałką muszkatołową i mieszamy. Zielone oliwki siekamy, dodajemy do sosu. Możemy doprawić do smaku solą morską. Dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy.

Boczek kroimy na cienkie plastry i smażymy z dwóch stron na patelni. Doprawiamy czarnym pieprzem.

Danie podajemy w głębokich talerzach. Na każdej porcji kładziemy po 3 plastry sera gorgonzola, a na nich podsmażone plastry boczku. Dekorujemy listkiem świeżej bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 12.11.2018 12:04
Makaron lubię pod każdą postacią, więc dla mnie pychotka :)
EmiG29 11.11.2018 13:37
Chciałabym wypróbować przepis a mocno nie przepadam za boczkiem. Czy w takim razie można go zastąpić czymś innym czy po prostu pominąć?
Bożena Matuszczyk 09.11.2018 12:17
Oczywiście brokuł bardzo lubię ,nie za bardzo oliwki ale całe danie bardzo smakowite i zachęcające.;)
Linka2107 08.11.2018 21:56
Oglądałam, wygląda bardzo ciekawie i zachęcająco :)
Basiliana 08.11.2018 21:22
Połączenie brokuła i oliwek to interesujący pomysł, wart wypróbowania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak