Mój przepis na…: Zupa krem z brokułów i zielonego groszku, odc. 29

odc. 29 Mój przepis na

Mój przepis na…: Zupa krem z brokułów i zielonego groszku, odc. 29

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • groszek zielony

    mrożony 500g
  • serek topiony

    kremowy 100 g
  • brokuły

    2 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • ząbek czosnku

    2 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Rosół drobiowy z włoszczyzną

    1,5 litra
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • bagietka czosnkowa lub ziołowa

    1 sztuka
  • papryka słodka mielona

    szczypta
  • bazylia otarta Prymat

    szczypta
  • sól morska

    szczypta
  • pieprz czarny grubo mielony

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Zupa krem z brokułów i zielonego groszku, odc. 29 foto
Czosnek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Mój przepis na…: Zupa krem z brokułów i zielonego groszku, odc. 29 foto
Do rosołu drobiowego dodajemy mrożony groszek oraz rozdrobnione różyczki brokułów. Następnie przekładamy z patelni podsmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, grubo mielonym pieprzem i bazylią.
Krok 3 - Mój przepis na…: Zupa krem z brokułów i zielonego groszku, odc. 29 foto
Dodajemy 1 dużą łyżkę masła, pokrojony na mniejsze kawałki ser topiony i doprawiamy papryką słodką. Zupę podgrzewamy aż zagotuje się.
Krok 4 - Mój przepis na…: Zupa krem z brokułów i zielonego groszku, odc. 29 foto
Kilka różyczek i ziaren groszku możemy wyłowić z zupy i odłożyć do dekoracji. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i miksujemy zupę. Dodajemy śmietanę i ponownie miksujemy.
Krok 5 - Mój przepis na…: Zupa krem z brokułów i zielonego groszku, odc. 29 foto
Zupę przelewamy do głębokich talerzy, dekorujemy śmietaną, odłożonym groszkiem i różyczkami brokułów. Podajemy z grzankami z upieczonej bagietki z masłem ziołowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Goya

12.04.2016 22:55
bardzo smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat