Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
SKŁADNIKI
-
makaron tagliatelle
200 gramów -
brokuł
1 sztuka -
pomidory suszone w zalewie
8 sztuk -
czosnek
2 ząbki -
tymianek świeży
1 pęczek -
parmezan starty
2 łyżki -
oliwa
0.3 szklanki -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Tagliatelle z brokułami, tymiankiem i suszonymi pomidorami
KROK 1. Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do lekko osolonej oraz posłodzonej wody i gotujemy al dente około 4 - 5 minut. Następnie odcedzamy je i przelewamy zimną wodą, aby były jędrne i zachowały ładny kolor. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
KROK 2. Makaron tagliatelle (u mnie w wersji z dodatkiem szpinaku) gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty lub posiekany drobno czosnek i smażymy chwilę do momentu, aż uwolni swój piękny aromat*. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, ugotowane brokuły i makaron, listki świeżego tymianku oraz parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Życzę smacznego! :)
Danie możemy urozmaicić uprażonymi orzeszkami piniowymi. * Pamiętajmy, aby nie przesmażyć czosnku, gdyż zrobi się gorzki.![]()
Komentarze (0)