Przepis i sposób przygotowania na: Warstwowa sałatka z brokułem, kurczakiem i prażonym słonecznikiem
Sałatka warstwowa z brokułem to hit. Popatrzcie tylko jak ona się smacznie prezentuje.
- przygotujcie taką sałatkę na przyjęcie lub spotkanie ze znajomymi,
- pożywna i kolorowa, jest to połączenie brokułów, fileta z kurczaka, makaronu.
- sos czosnkowy nadaje tej sałatce wyrazistości.
1. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente we wrzątku z dodatkiem szczypty soli i cukru, a następnie odcedzić i ostudzić.
2. Fileta z kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju.
3. Makaron ugotować do miękkości w lekko osolonym wrzątku.
4. Ser feta pokroić w kostkę, a słonecznik uprażyć na suchej patelni.
5. Sos czosnkowy:
Składniki sosu wymieszać ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
6. W salaterce układać sałatkę warstwowo: 1/2 ilości makaronu, 1/2 ilości różyczek brokułu, 1/2 ilości sera fety, 1/2 ilości słonecznika, kawałki kurczaka, polać połową przygotowanego sosu czosnkowego. Następnie ułożyć pozostałą ilość makaronu, sera fety, brokułów, polać pozostałym sosem i na końcu posypać słonecznikiem.