Brokuły pieczone w sosie beszamelowym

Brokuły pieczone w sosie beszamelowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brokuł

    400 g
  • mleko

    2 szklanki
  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • sól i pieprz

    do smaku
  • ser żółty

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę pszenną i intensywnie mieszamy aż mąka się przyrumieni. Dodajemy mleko, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy sosem. Wierzch posypujemy serem żółtym. Blaszkę przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 min. Podajemy jako dodatek do obiadu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat