Przepis i sposób przygotowania na: Zupa brokułowa ze śmietaną
Jak zrobić zupę z brokułów? Sposobów na to jest bardzo wiele. Jednym z nich jest zupa brokułowa ze śmietaną, która powstaje na bazie rosołu. Jeśli został Ci obiad z niedzielnego obiadu, odcedź go, schowaj do lodówki i baza do zupy brokułowej gotowa. Następnie dodaj warzywa - obowiązkowo groszek, selera, pora, marchew i ziemniaki. Dopiero pod koniec gotowania dodaj warzywa, aby się nie rozpadł.
Tak przygotowana zupa jest bardzo treściwa i dość gęsta. Do tego chrupiące, świeżo pieczywo i pierwsze danie gotowe.
Brokuła opłukać i podzielić na różyczki. Pozostałe warzywa obrać, umyć i pokroić. W garnku zagotować rosół, dodać warzywa oprócz brokuła. Całość gotować na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
Następnie dodać różyczki brokuła i zielony groszek,
dalej gotować około 5 minut uważając, aby brokuł nie był zbyt miękki.
Zupę doprawić śmietaną, solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać posypaną posiekanym koperkiem.
Dodając śmietanę do zupy zacznij od zahartowania jej. Jak to zrobić? Odlej trochę zupy do oddzielnego naczynia i dodaj śmietanę. Całość wymieszaj. Jeśli śmietana połączy się z płynem - przelej zawartość naczynia do garnka z zupą.