Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka brokułowa powiew wiosny
Szukasz pomysłów na sałatkę brokułową z łososiem i jajkiem? Wypróbuj ten przepis. Sałatka zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Do tego pięknie się prezentuje na talerzu - jest niezwykle kolorowa.
- przygotujcie ją na lunch lub kolację,
- serwujcie ze świeżym pieczywem,
- jeśli lubisz ziarna - możesz dodać nie tylko z ziarna dyni ale też słonecznika. Im więcej tym lepiej. Chrupiący akcent w sałatce zawsze mile widziany.
I pamiętaj! Gotując brokuł zachowaj jego jędrność i kolor. W tym celu monitoruj czas gotowania i to jak miękkie jest warzywo.
1. Brokuła pokroić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić. Sałatę ułożyć na półmisku, następnie rozłożyć różyczki brokuła i jajka pokrojone w ćwiartki. Łososia pociąć w mniejsze kawałki i rozłożyć między brokułami i jajkami. Całość oprószyć solą i pieprzem.
2. Pestki dyni uprażyć na złoto na suchej patelni. Rozrzucić na sałatkę. Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać i polać sałatkę przed podaniem.
(Łososia można zastąpić polędwicą łososiową)