Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijne krokiety z kapustą i pieczarkami
Z tego przepisu na wigilijne krokiety z kapustą i grzybami dowiesz się m.in.
- jak przygotować i doprawić pieczarkowy farsz do krokietów?
- jak przygotować ciasto do krokietów?
- jak zawijać krokiety, aby dobrze się trzymały?
Krokiety wigilijne smakują najlepiej podane do czerwonego barszczu.
Kroki postępowania
Pieczarki mielimy w maszynce z otworem o dużych oczkach. Następnie kapustę kiszoną odciśnij lekko z nadmiaru soku i również mielimy. Cebule obierz, pokrój na ćwiartki i zmiel w maszynce. Wszystkie zmielone produkty wkładamy do dużego garnka i dusimy tak długo aż odparuje nadmiar soku. Doprawiamy dobrze pieprzem i lekko solą. Taki farsz powinien być lekko sypki, bez soku.
Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj. Ciasto musi mieć bardzo płynną konsystencję.
Nałóż farsz na środek naleśnika, rozprowadź i zwiń lekko boki a lewej i prawej strony. następnie zwiń dół naleśnika i zwijaj już do góry.