Tradycyjna polska kapusta z grochem

Tradycyjna polska kapusta z grochem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii Bożego Narodzenia bez tradycyjnej, polskiej kapusty z grochem. Dobra wiadomość jest taka, że można przygotować ją już w pół godziny.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kilogram
  • groch

    700 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • masło 82%

    1 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 liście
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziaren
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Kminek cały Prymat

    1 łyżeczka

Do smaku:

  • Przyprawa do potraw Kucharek

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Groch zalać wodą i odstawić. Kapustę umyć, posiekać i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować do miękkości na wolnym ogniu. W tym czasie namoczony wcześniej groch przełożyć do garnka, zalać wodą i podobnie jak kapustę gotować na wolnym ogniu do momentu, aż będzie miękki, ale nie rozpadający się. Gdy kapusta i groch są miękkie, można je połączyć i dodać zarumienioną na łyżce masła na złoty kolor, posiekaną cebulkę. Składniki wymieszać, dodać majeranek, kminek, Przyprawę do potraw Kucharek i pieprz do smaku.

Kucharek radzi:

1. Jeśli nie lubisz zapachu gotującej się kapusty wrzuć do garnka kawałek wyschniętej skórki chleba, ale tylko na chwilę. Następnie wyciągnij ją i wyrzuć.

2. Czas namaczania grochu zależy od jego rodzaju. Groch łuskany lub „połówki” nie wymaga namaczania a jeśli już to 1-2 godziny w zupełności wystarczą. Całe ziarna wymagają nawet 8-12 godzin namaczania.

3. Pamiętaj by groch dokładnie przepłukać zarówno przed jak i po namoczeniu oraz by przy zalewaniu grochu po raz drugi trzymać się proporcji 3 szklanki wody na jedną szklankę grochu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 03.12.2018 09:02
A u mnie z grochem i grzybami razem;)
bietka 30.11.2018 20:16
U mnie na wigilie też jest kapusta z grochem, tylko że ten groch jest bardziej na rzadko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat