Tradycyjna polska kapusta z grochem

Tradycyjna polska kapusta z grochem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Wiele osób nie wyobraża sobie wigilii Bożego Narodzenia bez tradycyjnej, polskiej kapusty z grochem. Dobra wiadomość jest taka, że można przygotować ją już w pół godziny.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kilogram
  • groch

    700 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • masło 82%

    1 sztuka
  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • majeranek

  • kminek

Do smaku:

  • Przyprawa do potraw Kucharek

  • pieprz czarny grubo mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Groch zalać wodą i odstawić. Kapustę umyć, posiekać i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować do miękkości na wolnym ogniu. W tym czasie namoczony wcześniej groch przełożyć do garnka, zalać wodą i podobnie jak kapustę gotować na wolnym ogniu do momentu, aż będzie miękki, ale nie rozpadający się. Gdy kapusta i groch są miękkie, można je połączyć i dodać zarumienioną na złoty kolor, posiekaną cebulkę. Składniki wymieszać, dodać majeranek, kminek, Przyprawę do potraw Kucharek i pieprz do smaku.

 

Kucharek radzi:

1. Jeśli nie lubisz zapachu gotującej się kapusty wrzuć do garnka kawałek wyschniętej skórki chleba, ale tylko na chwilę. Następnie wyciągnij ją i wyrzuć.

2. Czas namaczania grochu zależy od jego rodzaju. Groch łuskany lub „połówki” nie wymaga namaczania a jeśli już to 1-2 godziny w zupełności wystarczą. Całe ziarna wymagają nawet 8-12 godzin namaczania.

3. Pamiętaj by groch dokładnie przepłukać zarówno przed jak i po namoczeniu oraz by przy zalewaniu grochu po raz drugi trzymać się proporcji 3 szklanki wody na jedną szklankę grochu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

03.12.2018 09:02
A u mnie z grochem i grzybami razem;)

bietka

30.11.2018 20:16
U mnie na wigilie też jest kapusta z grochem, tylko że ten groch jest bardziej na rzadko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat