Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Tradycyjna polska kapusta z grochem

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tradycyjna, polska kapusta z grochem to danie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii Bożego Narodzenia. Jeśli masz namoczony groch potrawę przygotujesz w zaledwie pół godziny.

Składniki:

kapusta kiszona
1 kilogram
groch
700 gramów
cebula
1 sztuka
masło 82%
1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat
4 liście
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
5 ziaren
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Kminek cały Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Do smaku:

Przyprawa do potraw Kucharek
Sklep Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sklep Prymat

Porada

Jeśli nie lubisz zapachu gotującej się kapusty wrzuć do garnka kawałek wyschniętej skórki chleba, ale tylko na chwilę. Następnie wyciągnij ją i wyrzuć.

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjna polska kapusta z grochem

Kapusta z grochem to tradycyjne wigilijne danie, które cieszy się olbrzymią popularnością na polskich stołach. Jest bardzo smaczne, łatwe i szybkie do przygotowania.

Przygotowanie:

Należy pamiętać, aby dzień wcześniej przygotować groch. Kucharek radzi, aby dokładnie przepłukać groch zarówno przed jak i po namoczeniu oraz by przy zalewaniu grochu po raz drugi trzymać się proporcji 3 szklanki wody na jedną szklankę grochu.

Czas namaczania grochu zależy od jego rodzaju. Groch łuskany lub „połówki” nie wymaga namaczania a jeśli już to 1-2 godziny w zupełności wystarczą. Całe ziarna wymagają nawet 8-12 godzin namaczania.

1. Groch zalać wodą i odstawić. Kapustę umyć, posiekać i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować do miękkości na wolnym ogniu.

2. W tym czasie namoczony wcześniej groch przełożyć do garnka, zalać wodą i podobnie jak kapustę gotować na wolnym ogniu do momentu, aż będzie miękki, ale nie rozpadający się.

3. Gdy kapusta i groch są miękkie, można je połączyć i dodać zarumienioną na łyżce masła na złoty kolor, posiekaną cebulkę. Składniki wymieszać, dodać majeranek, kminek, Przyprawę do potraw Kucharek i pieprz do smaku.

Kapusta z grochem smakuje znakomicie gdy wzbogacimy jej smak suszonymi grzybami leśnymi. Tak jak w przepisie na wigilijnym groch z kapustą >>

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 03.12.2018 09:02
A u mnie z grochem i grzybami razem;)
bietka 30.11.2018 20:16
U mnie na wigilie też jest kapusta z grochem, tylko że ten groch jest bardziej na rzadko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak