Kutia staropolska

Kutia staropolska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kiedy na wigilijnym stole pojawił się już barszcz wigilijny, pierogi z kapustą i karp - czas na deser. Sięgnijcie po przepis na tradycyjną kutię, której nie może zabraknąć na tak wyjątkowej kolacji. Przepis na nią przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, dlatego jej smak z pewnością Was nie zawiedzie. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na kutię:

  • pszenica

    15 dag
  • miód

    40 dag
  • mak

    30 dag
  • cukier

    20 dag
  • rodzynki

    5 dag
  • morele suszone

    5 dag
  • suszone figi

    5 dag
  • orzechy

    5 dag
  • migdały

    5 dag
  • mandarynki

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Pszenicę opłukać i namoczyć na 8 godzin. Ugotować do miękkości, zmieniając kilkakrotnie wodę. Odsączyć na sicie.

2. Mak sparzyć i 3 razy przekręcić przez maszynkę.

3. Miód z cukrem podgrzać w niewielkim garnuszku, a kiedy miód się rozpuści, wymieszać z makiem i bakaliami.

4. Pszenicę dodać do maku tuż przed podaniem na stół, aby nie stwardniał. Ozdobić mandarynkami.

Smacznego!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 23.12.2016 20:41
warto zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat