Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z suszonych owoców z cytrusami .*.
- tradycyjny kompot wigilijny z suszonych owoców
- wigilijny kompot z cytrusowym akcentem
- wyborny na zimno
- rozgrzewający na ciepło
Przepis na kompot z suszonych owoców to ten, po który najczęściej sięgamy w okresie bożonarodzeniowym. W niektórych domach o obowiązkowy napój do wigilijnych dań! Co bardzo ciekawe, kompot z suszonych owoców z cytrusami ma swoich zwolenników i przeciwników, a CI drudzy nie przepadają za nim ze względu na charakterystyczny posmak wędzenia.
Przekonajcie się sami, do której grupy należycie i sięgnijcie po przepis na kompot z suszonych owoców.
1. Owoce opłukać, przez 2-3 godziny namoczyć w letniej wodzie, następnie dodać cukier, przyprawy, skórkę pomarańczową i cytrynową. Gotować 15-20 minut aż owoce będą miękkie.
2. Po ugotowaniu doprawić sokiem z cytryny, pomarańczy i jeśli trzeba, dosłodzić cukrem i miodem.
3. Tak przygotowany kompot z suszonych owoców z cytrusami ostudzić i podać wraz z owocami.