Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami
Z tego przepisu dowiesz się jak krok po kroku zrobić pyszne paszteciki z kapustą i grzybami, które zachwycą Twoich najbliższych podczas wigilijnej kolacji.
Zobacz:
- jak przygotować rozczyn i wyrobić ciasto?
- jak przygotować i doprawić farsz do pasztecików?
- jak powinno się zawijać paszteciki?
- ile piec wigilijne paszteciki i w jakiej temperaturze?
Kroki postępowania
Przygotowujemy rozczyn:
Do garnuszka przelewamy wodę, dodajemy cukier oraz wkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki - mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około kwadrans do wyrośnięcia.
Farsz:
W osobnych garnkach gotujemy do miękkości kapustę i grzyby. Odcedzamy i kroimy dość drobno. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju, dodajemy kapustę i grzyby, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy razem przez około 3-4 minuty mieszając.
Kroimy około 5 cm paszteciki, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem, oprószamy makiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30 - 35 minut do zarumienienia.