Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi wigilijne
1. Kapustę włóż do garnka, dodaj też liście laurowe i ziele angielskie. Podlej ok. 1 szklanką wody i duś na małym ogniu. Do kapusty zaglądamy co jakiś czas, sprawdzając czy woda całkiem nie wyparowała, można ją po trochę uzupełniać. Proces gotowania trwa do całkowitego zmięknięcia kapusty. Po tym czasie kapustę odcedzamy i siekamy drobno.
2. Grzyby należy uprzednio namoczyć w zimnej wodzie, przynajmniej na 5 godzin a najlepiej na całą noc. Potem razem z wodą w której się moczyły ugotować, trwa to ok. 30 minut. Grzyby odcedzić (wywar można wykorzystać do zupy grzybowej) i posiekać na drobno.
3. Kapustę i grzyby wymieszać razem. Cebulę posiekać i przesmażyć na oleju, dodać do farszu. Farsz doprawić solą i pieprzem, ale tak solidnie, nie może być jałowy. Farsz możemy przygotować kilka dni wcześniej i zamrozić.
4. Drożdże kruszymy do miski, dodajemy śmietanę, porządnie mieszamy aż drożdże całkowicie się rozpuszczą.
5. Do następnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło i siekamy. Dodajemy śmietanę z drożdżami, solimy i wyrabiamy na ciasto. Ciasto nie zostawiamy do wyrośnięcia, ale od razu rozwałkowujemy, jednakże niezbyt cienko. Wykrawamy kółka o średnicy 6 cm. Na każde nakładamy 1-2 łyżeczki farszu, sklejamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pierożek delikatnie smarujemy rozbełtanym białkiem.
6. Pierożki pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 12-14 minut.