Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne kluski z makiem
Tradycyjne kluski z makiem powinny zawierać własnoręcznie przygotowane ciasto makaronowe (kluseczki), dużo maku oraz solidną garść rodzynek. Przygotowany według tego przepisu deser będzie smakować rodzinie podczas wigilijnej kolacji.
1. Na stolnicę wysyp mąkę, zrób w niej dołek i wbij do niego 2 jajka i jedno żółtko. Zagniataj ciasto, aż będzie jednolite.
2. Następnie całe ciasto porcjuj na kawałki.
3. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na cienki płat. Wszystkie płaty zostaw na jakiś czas, aby przeschły.
4. Następnie złóż je po kilka razem i pokrój na paski, "kluseczki".
5. W dużym garnku wstaw wodę, osól ją i wrzucaj makaron na wrzątek. Makaron gotuj przez kilka minut, aż będzie miękki.
6. Mak sparz i zmiel. Następnie do maku dodaj cukier i zmiel go jeszcze raz.
7. W rondlu rozpuść margarynę, 2 łyżki cukru, miód i mleko - do tych składników dodaj mak i rodzynki, namoczone wcześniej w ciepłej wodzie. Całość dokładnie wymieszaj.
8. Ciepły mak wymieszaj z domowym makaronem.
9. Kluski z makiem najlepiej podawaj na ciepło. Smacznego!