Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami
Sekretem smacznych pierogów jest nadzienie. Właściwie przygotowany farsz na pierogi z kapustą i grzybami sprawi, że potrawa będzie wyśmienicie smakować! W błyskawicznym tempie zniknie z talerzy podczas kolacji wigilijnej :)
W tym przepisie znajdziesz bardzo dokładne wskazówki i porady jak najlepiej przygotować ciasto, jak powinien być doprawiony farsz z kapustą i grzybami oraz ile należy gotować pierogi.
Kroki postępowania
Przygotowanie farszu:
Kapustę płuczemy, odciskamy i wkładamy do garnka. Grzyby płuczemy i dodajemy do kapusty. Jeśli w kapuście jest mało marchwi, to obieramy jedną marchewkę, ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Zalewamy wszystko wodą (wody powinno być tyle, aby przykryła kapustę), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oliwy i dodajemy do kapusty. Do farszu dodajemy sos sojowy, cząber i majeranek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ugotowaną i przestudzoną kapustę drobno kroimy.
Farsz przekładamy na rozgrzaną patelnię i przesmażamy ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie ciasta:
W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką, aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką).
Pozostałą cebulę kroimy w kostkę lub księżyce i podsmażamy na maśle.
Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Pierogi podajemy z podsmażoną cebulką i tymiankiem!