Pierogi z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na farsz

  • Kapusta kwaszona z marchewką

    1 kg
  • grzyby suszone

    60 g
  • cebula

    2 szt
  • oliwa

    1 łyżka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 szt
  • liść laurowy

    2 sz
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • cząber

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna typ 450

    500 g
  • woda ciepła

    300 ml
  • olej

    1 łyżka
  • mąka pszenna

Dodatkowo

  • cebula

    2 szt
  • masło

    2 łyżki
  • posiekane listki tymianku

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
Przygotowanie farszu:

Kapustę płuczemy, odciskamy i wkładamy do garnka. Grzyby płuczemy i dodajemy do kapusty. Jeśli w kapuście jest mało marchwi, to obieramy jedną marchewkę, ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Zalewamy wszystko wodą (wody powinno być tyle by przykryła kapustę), dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy.

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oliwy i dodajemy do kapusty. Do farszu dodajemy sos sojowy, cząber i majeranek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ugotowaną i przestudzoną kapustę drobno kroimy.

Farsz przekładamy na rozgrzaną patelnię i przesmażamy ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
Przygotowanie ciasta:

W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką).
Krok 3 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
Na jednej połowie układamy farsz, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.
Krok 4 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
Pozostałą cebulę kroimy w kostkę lub księżyce i podsmażamy na maśle.

Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

Pierogi podajemy z podsmażoną cebulką i tymiankiem!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 12.12.2014 10:17
to moje najbardziej ulubione pierogi ze wszystkich :) a w święta smakują najlepiej :) też kiedyś miałam taki lejek do klejenia pierożków, który był chyba starszy ode mnie, ale zagubił się przy przeprowadzce :/
erym 11.12.2014 14:21
juz czuje ich zapach, brawo!
wwwiolka 11.12.2014 12:11
Pięknie się prezentuje.
Mniam 11.12.2014 11:53
Pyszne pierożki. Dlatego kocham polską kuchnię :) a takiej metody klejenia pierogów jeszcze nie widziałam :)
RenataZ-et 11.12.2014 11:39
uwielbiam takie pierogi
Futka 11.12.2014 11:25
wyborne i bardzo smaczne pierożki :)
IZABELA29 11.12.2014 11:08
już czuć święta
Malinka 11.12.2014 10:49
Prezentują się wybornie!
Krystyna32 11.12.2014 10:27
bardzo smaczne
norweska20 11.12.2014 10:03
po prostu pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat