Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta wigilijna z grzybami
Przygotowanie tradycyjnej kapusty z grzybami to nic trudnego! Wystarczy, że krok po kroku zastosujesz ten przepis.
Dowiesz się krok po kroku:
- jak należy moczyć i gotować grzyby?
- jak doprawić kapustę z grzybami?
- jak zrobić zasmażkę?
- ile czasu gotować kapustę z grzybami?
Kroki postępowania
Kapustę płuczemy, zalewamy w garnku wodą, wrzucamy listek i ziele angielskie, gotujemy do miękkości.
Grzyby zalewamy wodą, moczymy całą noc. Na drugi dzień gotujemy do miękkości, odcedzamy, wywar zostawiamy.
Odcedzamy grzyby, drobno kroimy.
Odcedzoną kapustę kroimy, przekładamy do garnka, doprawiamy. Dodajemy obraną i przesmażoną cebulkę oraz pokrojone grzybki, wlewamy wywar, gotujemy przez 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, rozprowadzamy 2 łyżki mąki, robimy zasmażkę, którą wlewamy do kapusty. Mieszamy całość i gotujemy jeszcze 10-15 minut.