Świąteczna kutia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pszenica

    350 gram, oczyszczonej
  • mak

    300 gram 2 x mielony
  • bakalie

    400 gram ulubione
  • masło

    8 dag
  • miód

    3-4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Świąteczna kutia foto
Pszenice namaczamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy z wody, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Może to trwać nawet godzinę.
Krok 2 - Świąteczna kutia foto
Gotową przelewamy zimną wodą, dokładnie odsączamy i studzimy.
Krok 3 - Świąteczna kutia foto
Między czasie jak pszenica się gotuje przygotowujemy bakalie. Grubsze takie jak figi, morele, czy orzechy kroimy na mniejsze części.
Krok 4 - Świąteczna kutia foto
W garnku rozpuszczamy mało. Do rozpuszczonego dodajemy mak, bakalie oraz miód.
Krok 5 - Świąteczna kutia foto
Całość podgrzewamy. Do ciepłego maku dodajemy pszenicę. Kutie mieszamy, ewentualnie doprawiając do smaku miodem.
Gotową studzimy. Podajemy udekorowaną skórką z mandarynki lub pomarańczy.
Jadwiga/Jaga85
Kutie można przechowywać nawet kilka dni w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 11.01.2016 15:26
ojej ale smakowicie wygląda
gusia1000 02.01.2016 02:10
Zawsze dobra.
mikrusiak 01.01.2016 18:28
pięknie podana :) na pewno skusiła niejednego :)
eliza135 01.01.2016 14:01
wygląda smacznie
dorota w 31.12.2015 22:02
Śliczna dekoracja!
Motorek 31.12.2015 19:13
bardzo dobra
Benita 31.12.2015 18:28
wygląda smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat