Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Wigilijny groch z kapustą i grzybami

5.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Groch z kapustą to tradycyjne wigilijne danie, bez którego nie wyobrażam sobie świątecznej kolacji. Najlepiej zrobić dzień przed Wigilią, gdyż podobnie jak bigos lepiej smakuje, gdy trochę postoi i kilkakrotnie się go podsmaży.

Składniki:

kapusta kiszona
70 dag
grzyby suszone
3/4 szklanki
cebula
2 sztuki
olej
1 łyżka
majeranek
do smaku
Sklep Prymat
ziele angielskie
4 sztuki
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
3 liście
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
groch
3/4 szklanki
woda zimna
2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny groch z kapustą i grzybami

Groch z kapustą to danie najlepiej przygotować już parę dni przed kolacją wigilijną. W tym przepisie wyjątkowego smaczku dodają suszone grzyby, które powinny moczyć się przez całą noc zanim zostaną użyte do przygotowania potrawy.

Podobnie jak z bigosem, warto by groch z kapustą postał parę dni i kilka razy został przesmażony zanim trafi na wigilijny stół. 

Kroki postępowania

1

Grzyby leśne zalewamy 2 szklankami zimnej wody i odstawiamy na całą noc.

Kiszoną kapustę odciskamy, siekamy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy około 4 sztuki ziela angielskiego i 3 listki laurowe. Kapustę gotujemy do miękkości. Z ugotowanej kapusty odlewamy cały nadmiar wody.

Groch łuskany gotujemy do miękkości, po czym odcedzamy na sicie.

Krok 1 - Wigilijny groch z kapustą i grzybami foto
2

Do ugotowanej kapusty dodajemy groch oraz wlewamy wodę spod grzybków. Grzyby siekamy (grubo), a cebulę kroimy w kostkę – razem przesmażamy na patelni z dodatkiem małej ilości oleju i przypraw – przekładamy do grochu z kapustą.

Całość doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem – razem na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 10 minut. 

Krok 2 - Wigilijny groch z kapustą i grzybami foto
3

Następnego dnia rano (w Wigilię) ponownie przesmażamy kapustkę przez 10 minut i bezpośrednio przed podaniem na wieczerze wigilijną również przesmażamy.

Krok 3 - Wigilijny groch z kapustą i grzybami foto

Groch z kapustą podajemy na stół wraz z karpiem lub innymi wigilijnymi rybkami. Smacznego!  

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 07.05.2013 20:19
uwielbiam to danie
Katarzyna/kate1980 04.01.2013 23:27
ja tez nigdy nie jadłam ale może za rok skorzystam z przepisu
Anitapaj 04.01.2013 21:42
kapusta + groch? - nie jadłam takiego połączenia jeszcze, ale wygląda bardzo smakowicie;)
MAR3STA 04.01.2013 18:22
uwielbiam dania z kapustą, a w wigilię smakują jeszcze bardziej
pajbek 03.01.2013 13:43
Twoja potrawka przypomniała mi święta z lat dzieciństwa :-)
Sroczka 02.01.2013 22:03
Bardzo smakowicie wygląda.
babajaga1969 02.01.2013 18:34
mniam , pycha
Poison1988 02.01.2013 18:24
nie jadłam jeszcze z grochem ale połączenie pychota!
Babciagramolka 02.01.2013 17:13
Oj jak ja juz dawno nie robiłam grochu z kapustą. Narobiłaś mi smaku.
Monika58 02.01.2013 15:30
uwielbiam takie wigilijne potrawy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak