Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny groch z kapustą i grzybami
Groch z kapustą to danie najlepiej przygotować już parę dni przed kolacją wigilijną. W tym przepisie wyjątkowego smaczku dodają suszone grzyby, które powinny moczyć się przez całą noc zanim zostaną użyte do przygotowania potrawy.
Podobnie jak z bigosem, warto by groch z kapustą postał parę dni i kilka razy został przesmażony zanim trafi na wigilijny stół.
Kroki postępowania
Grzyby leśne zalewamy 2 szklankami zimnej wody i odstawiamy na całą noc.
Kiszoną kapustę odciskamy, siekamy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy około 4 sztuki ziela angielskiego i 3 listki laurowe. Kapustę gotujemy do miękkości. Z ugotowanej kapusty odlewamy cały nadmiar wody.
Groch łuskany gotujemy do miękkości, po czym odcedzamy na sicie.
Do ugotowanej kapusty dodajemy groch oraz wlewamy wodę spod grzybków. Grzyby siekamy (grubo), a cebulę kroimy w kostkę – razem przesmażamy na patelni z dodatkiem małej ilości oleju i przypraw – przekładamy do grochu z kapustą.
Całość doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem – razem na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 10 minut.
Następnego dnia rano (w Wigilię) ponownie przesmażamy kapustkę przez 10 minut i bezpośrednio przed podaniem na wieczerze wigilijną również przesmażamy.