Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne śledzie na święta
Korzenne śledzie na święta to łatwa do przygotowania, wyśmienita przekąska na Boże Narodzenie, którą pokochają Twoi bliscy gdy tylko znajdzie się na stole.
Kawałki świeżych śledzi marynowane w wyrazistych, aromatycznych przyprawach: cynamonie, imbirze, anyżu, jałowcu czy zielu angielskim zachwycają wyjątkowym smakiem i aromatem.
Z tym przepisem, korzenne śledzie na święta przygotujesz już w około 1 godzinę. Pamiętaj jednak, że zanim ich spróbujesz należy poczekać przynajmniej dobę, aby dobrze się "przegryzły".
1. Śledzie odsączyć z zalewy, wypłukać. Jeśli są bardzo słone zalać zimną wodą na 1 godzinę.
2. Po tym czasie śledzie pokroić na 2-3 cm kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, umieścić w misce, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać.
3. Wszystko przełożyć do sporego słoika, zalać olejem, zakręcić.
4. Wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Pycha! :)