Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i pieczarkami
Pierogi z kapustą i grzybami to popularne, smaczne i łatwe do zrobienia danie obiadowe oraz jedna z tradycyjnych Wigilijnych potraw. W tej wersji pierogów grzyby leśne zostały zastąpione pieczarkami, ale efekt jest tak samo dobry.
Przekonaj się sam! Z tym przepisem łatwo przygotujesz odpowiednie ciasto oraz farsz na udane pierogi z kapustą i pieczarkami.
1. Mąkę wyrabiamy ręką z jajkiem, solą i wodą na gładkie ciasto. Odstawiamy na min. 20 minut, żeby odpoczęło. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy okręgi.
2. Pieczarki obieramy, myjemy i siekamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy z pieczarkami na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę siekamy na drobne kawałki, wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy i łączymy z cebulą i pieczarkami.
3. Gotowy farsz układamy na jednej połowie każdego „ciastowego krążka” i lepimy pierogi. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie (najpierw powinna się zagotować) od momentu wypłynięcia około 2 minuty.
4. Na małej patelni rozpuszczamy olej i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kosteczkę. Doprawiamy szczyptą soli.