Przepis i sposób przygotowania na: Kutia z pszenicą, makiem i bakaliami
Kutia z pszenicą i makiem w wersji na bogato: z dużą ilością rozmaitych bakalii. Wigilijny przysmak, który błyskawicznie zniknie ze stołu :)
W tym przepisie znajdziesz dokładny opis i wskazówki jak zrobić kutię, m.in.
- gdzie kupić najlepszą pszenicę?
- jak przygotować i ugotować pszenicę na kutię?
- jak gotować mak na kutię i kiedy dodać mleko?
- kiedy połączyć wszystkie składniki: mak, pszenicę i bakalie?
- co zrobić aby kutia nie była zbyt sucha?
Kroki postępowania
Pszenicę pozbawioną łusek dokładnie opłukuję w ciepłej wodzie, wielokrotnie ją zmieniając na czystą. Wypłukaną pszenicę zalewam gorącą wodą i odstawiam w chłodne miejsce na całą noc.
Następnego dnia gotuję w garnku z grubym dnem na bardzo małym ogniu, aż pszenica będzie miękka, u mnie trwało to około godziny. Pamiętając o częstym mieszaniu, aby pszenica się nie przypaliła. Odstawiam do wystudzenia.
Mak zalewam ciepłą wodą, mieszam i odstawiam na chwilę, następnie zlewam wodę z pływającymi na jej powierzchni zanieczyszczeniami. Czynność tą powtarzam do czasu, aż woda będzie czysta. Następnie mak przecedzam na gęstym sitku, przekładam do garnka, wlewam wrzące mleko i dodaję przekrojoną na pół laskę wanilii.
Garnek z makiem trzymam na minimalnym ogniu około 30 minut, aż mak będzie miękki, a mleko wyparuje. Odstawiam do przestygnięcia i wyjmuję laskę wanilii.
Następnie dwukrotnie mielę w maszynce z gęstym sitkiem, specjalnym do mielenia maku.
Miód przekładam do rondelka i lekko podgrzewam do momentu, aż będzie płynny. Miód łączę z makiem, pszenicą i bakaliami. Całość dokładnie mieszam i odstawiam w chłodne miejsce, najlepiej na kilka godzin.
Smacznego!