Kluski z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kluski

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • jajko

    3 szt
  • woda

    1/4 szkl

Farsz

  • mak

    20 dag
  • mleko

    1 szkl
  • masło

    2 łyżeczki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    1 łyżka
  • rodzynki

    1 łyżka
  • cukier puder

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt
  • miód

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kluski z makiem foto
Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka, wlewamy wodę i dokładnie zagniatamy.Ciasto wałkujemy na cienkie placki i kroimy nożem w małą kostkę co jakiś czas podsypując ciasto mąką. Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut.Po odcedzeniu hartujemy w zimnej wodzie.
Krok 2 - Kluski z makiem foto
Mak płuczemy na sicie pod bieżącą wodą zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając aby nie przypalić maku. Następnie odcedzamy na sicie, studzimy i mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa.
Krok 3 - Kluski z makiem foto
W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy zmielony mak, cukier puder, skórkę pomarańczową oraz rodzynki i chwilę smażymy cały czas mieszając. Masę makową studzimy dodajemy jajko, miód i dokładnie mieszamy. Kluski mieszamy z masą makową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat