Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kluski
-
mąka pszenna
3 szkl -
jajko
3 szt -
woda
1/4 szkl
Farsz
-
mak
20 dag -
mleko
1 szkl -
masło
2 łyżeczki -
skórka pomarańczowa kandyzowana
1 łyżka -
rodzynki
1 łyżka -
cukier puder
1 łyżka -
jajko
1 szt -
miód
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Kluski z makiem
Słodki, wigilijny deser, który zrobisz już w 30 minut!
Pomoże Ci w tym ten sprawdzony przepis, który szczegółowo wyjaśnia:
- jak zrobić i ugotować ciasto do klusek?
- jak przygotować mak z mlekiem zanim zostanie zmielony?
- jak połączyć i usmażyć bakalie?
Kroki postępowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajka, wlewamy wodę i dokładnie zagniatamy. Ciasto wałkujemy na cienkie placki i kroimy nożem w małą kostkę co jakiś czas podsypując ciasto mąką. Gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Po odcedzeniu hartujemy w zimnej wodzie.

Mak płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając aby nie przypalić maku. Następnie odcedzamy na sicie, studzimy i mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy zmielony mak, cukier puder, skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Chwilę smażymy cały czas mieszając. Masę makową studzimy, dodajemy jajko, miód i dokładnie mieszamy. Kluski mieszamy z masą makową.
Kluski z makiem to zamiennik kutii, wigilijnego deseru, popularnego szczególnie na wschodzie Polski. Jeśli jesteś ciekaw, sprawdź przepisy na kutię dostępne w serwisie Doradca Smaku.
Komentarze (0)