Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z makiem
Słodki, wigilijny deser, który zrobisz już w 30 minut!
Pomoże Ci w tym ten sprawdzony przepis, który szczegółowo wyjaśnia:
- jak zrobić i ugotować ciasto do klusek?
- jak przygotować mak z mlekiem zanim zostanie zmielony?
- jak połączyć i usmażyć bakalie?
Kroki postępowania
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajka, wlewamy wodę i dokładnie zagniatamy. Ciasto wałkujemy na cienkie placki i kroimy nożem w małą kostkę co jakiś czas podsypując ciasto mąką. Gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Po odcedzeniu hartujemy w zimnej wodzie.
Mak płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając aby nie przypalić maku. Następnie odcedzamy na sicie, studzimy i mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy zmielony mak, cukier puder, skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Chwilę smażymy cały czas mieszając. Masę makową studzimy, dodajemy jajko, miód i dokładnie mieszamy. Kluski mieszamy z masą makową.