Kluski z makiem

Kluski z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Świąteczny przepis na kluski z makiem, tradycyjne danie wigilijne, które łatwo przygotujesz już w 30 minut. To popularny zamiennik kutii lub makowca. 

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kluski

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • jajko

    3 szt
  • woda

    1/4 szkl

Farsz

  • mak

    20 dag
  • mleko

    1 szkl
  • masło

    2 łyżeczki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    1 łyżka
  • rodzynki

    1 łyżka
  • cukier puder

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt
  • miód

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kluski z makiem

Słodki, wigilijny deser, który zrobisz już w 30 minut!

Pomoże Ci w tym ten sprawdzony przepis, który szczegółowo wyjaśnia:

  • jak zrobić i ugotować ciasto do klusek?
  • jak przygotować mak z mlekiem zanim zostanie zmielony?
  • jak połączyć i usmażyć bakalie?

Kroki postępowania

Krok 1 - Kluski z makiem foto

Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajka, wlewamy wodę i dokładnie zagniatamy. Ciasto wałkujemy na cienkie placki i kroimy nożem w małą kostkę co jakiś czas podsypując ciasto mąką. Gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Po odcedzeniu hartujemy w zimnej wodzie.

Krok 2 - Kluski z makiem foto

Mak płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając aby nie przypalić maku. Następnie odcedzamy na sicie, studzimy i mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa.

Krok 3 - Kluski z makiem foto

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy zmielony mak, cukier puder, skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Chwilę smażymy cały czas mieszając. Masę makową studzimy, dodajemy jajko, miód i dokładnie mieszamy. Kluski mieszamy z masą makową.

Kluski z makiem to zamiennik kutii, wigilijnego deseru, popularnego szczególnie na wschodzie Polski. Jeśli jesteś ciekaw, sprawdź przepisy na kutię dostępne w serwisie Doradca Smaku.  

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat